Column: 'Paling in een pakkie'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week columnist: Henk van Leeuwen. Zijn vierde column is getiteld:  ‘Paling in een pakkie’.

Afgelopen week vertoefde ik op het tooeristische eiland Tenerife. Via een bevriende relatie kon ik daar een appartement huren om mijn gemoed een beetje op te fleuren en om het lichaam bloot te stellen aan de zonnestralen ter plaatse. Overigens ben ik daarbij wel nog gedeeltelijk gekleed gegaan. Om u niet op verkeerde gedachten te brengen.

En laten we wel wezen, afgezien van het vreselijke toerisme ( je moest er een dag van tevoren je restaurantje reserveren anders was er geen plaats) is het natuurlijk heerlijk om je de hele dag in 25 graden Celsius te wentelen als je uit het natte Nederland komt. We hebben ons natuurlijk overgegeven aan de plaatselijke gebruiken en hoogtepunten. Zo hebben we onder andere een fijne boottocht gemaakt om dolfijnen te spotten. En we hebben ze gezien! De zeezoogdieren moesten zich wel een wegbanen door de menselijke uitwerpselen  die ongeveer 1 km uit de kust in het azuurblauwe water dreven. Volgens de schipper stond de wind die dag niet zo gunstig!  Ja, op Tenerife hebben ze door al de nieuwbouw appartementen en het uitstulpend toerisme geen ruimte meer voor een rioolwaterzuivering aan de kust. Dus ligt er een buis 2 km de oceaan in en daar borrelt het dan uit. Het resultaat van je restaurantbezoek, zeg maar,  en dat kom je de volgende dag dan weer tegen op zee. Waar de boot overigens met 25 km/u tussendoor  vaart want anders kun je te goed zien wat het meest wordt gegeten op het eiland. Het boottochtje bleek dus bijzonder leerzaam. Het moment dat we even de oceaan in mochten duiken in een idyllische baai hebben we maar even overgeslagen.

Omdat het restaurantbezoek niet elke dag mogelijk was, gingen we boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt. Daar trof ik in het koelvak van de verpakte vis Delicias del Mar aan. Bij nadere bestudering blijkt dat glasaal te zijn die onderweg naar de Westeinderplassen is gevangen op de oceaan en vervolgens vacuüm verpakt wordt aangeboden als delicatesse bij de Spaanse maaltijd.

Als Aalsmeerse illegale peurder begrijp ik nu waarom de laatste tijd de palingstand in Nederland achteruit gaat. Alle Europese regelgeving ten spijt, mogen de Spanjaarden blijkbaar alle babyaaltjes wegvangen om geconsumeerd te worden als tapas. En Theo Rekelhof mag in het najaar 3 maanden niet vissen om de palingen op trek naar de Sargassozee niet te hinderen. Al met al een leerzame welbestede vakantie. Ik denk dat ik binnenkort maar even bij Theo in Kudelstaart op de koffie ga, om even bij te mopperen.

Henk van Leeuwen

Henk van Leeuwen (wie kent hem niet) is 65 jaar jaar geleden geboren op zolder bij opa en oma Van Leeuwen en woont, op een jaar na, zijn hele leven in Aalsmeer. Als Dipper medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de Pramenrace en Plaspop. Maar Henk is ook bestuurslid van de stichting Historisch Aalsmeer, een goede bekende van Sinterklaas en Radio Aalsmeer. Zijn boterham verdient hij als schipper bij Westeinder Rondvaart en is ook nog eens onbezoldigd havenmeester op het Praamplein. Met recht een ere-burger van Aalsmeer.

Gepubliceerd: 26 februari 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×