Luchtalarm verdwijnt: NL-Alert neemt het over

Aalsmeer – Het luchtalarm, dat sinds 1998 ook in Aalsmeer wordt gebruikt om inwoners te waarschuwen voor noodsituaties, zal eind volgend jaar verdwijnen. Dit blijkt uit een brief van demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. De minister benadrukt dat NL-Alert inmiddels sterk verbeterd is en meer voordelen biedt dan het luchtalarm.

NL-Alert kan gedetailleerdere informatie geven over calamiteiten en kan ook doven en slechthorenden bereiken. Daarnaast is het onderhoud van NL-Alert goedkoper dan dat van het luchtalarm. Het afschaffen van het luchtalarm stond al langer op de planning van de overheid, maar werd uitgesteld vanwege problemen met NL-Alert.

Uit onderzoek blijkt dat NL-Alert effectief en betrouwbaar is gebleken bij verschillende incidenten sinds de start in 2012. De minister plant het luchtalarm eind 2025 uit te schakelen en begin 2026 te ontmantelen. Op risicovolle locaties zullen wel andere waarschuwingssystemen blijven bestaan. De minister spoort iedereen aan om NL-Alert op hun mobiele telefoon te installeren voor tijdige waarschuwingen over mogelijke gevaren.

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 2 maart 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×