Column: 'Is het nou goed of slecht weer?'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week Wilco Hoogeveen: “Is het nou goed of slecht weer?

Het was weer een Koningsdag zoals ze in mijn hoofd altijd zijn; niet warm, niet koud en wolken, zon en regen wisselden elkaar af. Het bracht mij tot het besef dat het weer nogal een subjectief onderwerp is. Ik hoorde een boer op TV ooit eens zeggen dat het hem, als persoon die elke dag buiten werkt, opviel dat het eigenlijk nooit hele dagen regent in Nederland. En dat mensen die zeggen dat dat wel zo is, dus eigenlijk maar wat zeuren. Toen ik die opmerking had gehoord ging ik erop letten en verrek; het viel me op hoe weinig en kort het eigenlijk regende in Nederland! Tot iemand een tijdje geleden zei dat we zon zo weinig zagen in de winter en dat het telkens maar regende. Toen ging ik daarop letten en verrek; het regende alleen maar!

Het is een beetje zoals dat trucje met dat filmpje waarin een groep mensen met een bal overgooit en je vooraf gevraagd wordt te tellen hoe vaak de bal is overgegooid. Na afloop vragen ze dan opeens hoeveel apen er door de groep hebben gelopen en bijna niemand heeft die aap gezien. Terwijl ze, bij het nogmaals afspelen van de video, toch echt goed in beeld bleken te zijn geweest. Dit is een voorbeeld van de kracht van focussen van ons brein. Ik heb dat zelf ook altijd bij auto’s; telkens als ik een andere auto heb, valt me op hoeveel er van dat soort auto’s rondrijden eigenlijk. Dat waar je op let, valt op. Als je let op de regen, merk je alleen nog maar hoe vaak het regent. Als je 3x op een dag bewust naar buiten kijkt en ziet dat het op die momenten regent, vul je zelf in; zie je wel, het regent de hele dag. Maar als je let op de zon, merk je dat die zich eigenlijk ook bijna elke dag wel (eens) laat zien. Nederlanders praten graag over het weer, en zolang ieders focus anders ligt is het ook een zeer interessant onderwerp. Je beoordeling van een bepaald weertype hangt af van je focus, maar ook van je eigen belangen. Als je gewassen gebaat zijn bij regen, dan noem je dat geen snertweer. Als je zoals ik een zomermens bent en gebaat bent bij zon en warmte zodat je de Westeinderplassen op kan, dan noem je regen wel snertweer. Hoewel, een verfrissend buitje als het buiten 25 graden is, is op zijn tijd best lekker. En goed tegen blauwalg, heb ik me laten vertellen. Dus het mag best eens regenen in de zomer, maar het liefst wel tussen 1 uur ’s nachts en 7 uur ’s ochtends ofzo.

Lang verhaal kort; het weer is een dankbaar gespreksonderwerp. Of onderwerp voor een column. Ik roep al een paar jaar dat ik de echte winters mis, met sneeuw (en ontregelde treinen bij de eerste vlok) en bevroren slootjes en plassen. En ik roep dan ook dat het tegenwoordig minstens 6 maanden lang herfst lijkt te zijn. En dat de zomer nog maar van mei tot en met half juli lijkt te duren. Maar misschien ligt mijn focus wel verkeerd. Ik ga mij vanaf nu focussen op de zon. De zon die vandaag ook mijn bolletje verblijde temidden van al het oranje feestgedruis. Natuurlijk gingen er buien aan vooraf en ook later lieten die nog even hun lading over ons los, maar: er was ook zon. Er is altijd zon. Na regen komt zonneschijn; nooit eerder begreep ik die metafoor beter dan nu. Laten we meer op die zon focussen met zijn allen! Natuurlijk regent het wel eens, maar iedereen heeft nou eenmaal zijn buien.

Wilco Hoogeveen is 32 jaar oud en eigenaar van Turf Real Life Gaming BV waarmee hij unieke spellen ontwerpt, bouwt en exploiteert. Dit doet hij onder andere aan de Oosteinderweg, in de Watertoren van Aalsmeer en op het Fort in de Kwakel. Maar op 8 jaar ‘op avontuur’ in Delft na, is hij ook een Aalsmeerder in hart en nieren die zijn dorp aan het herontdekken is, als ondernemer en als bewoner van het centrum.

Gepubliceerd: 28 april 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×