Klimaatconferentie gestart

Aalsmeer – Tijdens de startconferentie ‘Samen op weg naar een fossiel onafhankelijk Aalsmeer en Kudelstaart’ had presentator Erik Verbeek op 24 april j.l. rechtstreeks contact met woordvoerder  Ronald van den Breevaart. Dit gebeurde in zijn programma Business Lounge.

Routeboek
Het is de eerste sessie van in totaal drie bijeenkomsten waarin het Masterplan Energie Aalsmeer uitgewerkt wordt. Van den Breeveldt noemt dit plan ‘het routeboek’ en dit routeboek moet haalbaar maken dat Aalsmeer en Kudelstaart in 2050 fossiel afhankelijk zijn.

Van den Breevaart is woordvoerder van de vliegwielgroep. Deze groep bestaat uit diverse personen uit alle lagen van de bevolking. Samen met de gemeente maken zij het routeboek om in 2050 niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstof.

Kaders van gemeenteraad
In de conferentie zijn veel dingen besproken. Van den Breevaart: “Wat we bespreken varieert ontzettend. Veel wordt bepaald vanuit Den Haag en de provincies. Tegelijkertijd hebben we een aantal kaders meegekregen vanuit de gemeenteraad; zorg dat we energiearmoede voorkomen. Zoeken naar andere energiebronnen is één, maar hoe kunnen we besparen met elkaar en hoe zorgen we dat dit moeizame complex van al die verschillende systemen – wat heel technisch is –  wel begrijpbaar is, zodat iedereen mee kan in dit proces. Om uiteindelijk in 2050, fossielbrandstofvrij of co2- uitstootvrij maar eigenlijk energie weer goed tot ons beschikking te hebben.”

Overhandiging plan
Er volgen nog sessies in mei en juni voor er begin september de overhandiging volgt van het voorlopig definitieve plan. Op 25 september zal er nog een bijeenkomst zijn waar aanscherpingen worden doorgevoerd. Als alles volgens plan loopt is begin september het Routeboek klaar om aangeboden te worden aan de gemeente. “Zo gaan we samen op reis om Aalsmeer fossielvrij te maken”, aldus de woordvoerder.

De uitzending kunt u hier terugluisteren.

Gepubliceerd: 26 april 2024 om 11:34 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×