"Krimp Schiphol kan economische groei stimuleren"

Aalsmeer – Uit nieuw onderzoek, gerapporteerd door dagblad Trouw, blijkt dat het schrappen van één op de drie vluchten op Schiphol weinig effect zou hebben op de Nederlandse economie. In feite suggereert het rapport van luchtvaartexperts Eric Pels en Paul Peeters, uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu, dat een dergelijke stap zelfs economische groei zou kunnen stimuleren als de economische opbrengsten en maatschappelijke kosten eerlijk worden afgewogen.

Het onderzoek wijst erop dat krimp van de luchthaven zou leiden tot schaarste aan vliegtuigplekken, waardoor hogere prijzen kunnen worden gevraagd en de economie gestimuleerd kan worden, zelfs bij een afname van het aantal vluchten. Een cruciale factor is het grote aantal overstappende passagiers op Schiphol, die weinig bijdragen aan de Nederlandse economie.

Belangrijk is ook dat maatschappelijke kosten zoals klimaatschade en gezondheidszorg door geluidshinder vaak niet worden meegenomen in de berekeningen. Volgens de onderzoekers kosten 30 procent van alle vluchten de maatschappij meer dan ze opleveren, zelfs als alleen de kosten van klimaatschade worden meegerekend.

Het rapport benadrukt dat milieu- en geluidmaatregelen, waaronder krimp van Schiphol, beter zouden zijn voor de brede welvaart dan het huidige beleid dat gericht is op de bescherming van het overstapmodel van Schiphol. Luchtvaartmaatschappij KLM, die afhankelijk is van transferpassagiers, trachtte het rapport aanvankelijk geheim te houden vanwege de negatieve impact op hun verdienmodel.

Natuur & Milieu pleit voor een eigentijdse benadering van de rol van Schiphol, waarbij niet alleen naar vliegverbindingen wordt gekeken maar ook naar andere vervoerswijzen zoals trein- en wegverbindingen. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid benadrukt dat zowel directe vluchten als verbindingen met overstap belangrijk zijn voor de netwerkkwaliteit van luchthavens zoals Schiphol.

Bron: Nieuws in Aalsmeer

Foto: Schiphol.nl

Gepubliceerd: 9 april 2024 om 19:38 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×