Column: 'Geluksmomenten'

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de achtste column van Frans Huijbregts: ‘Geluksmomenten

In Aalsmeer en Kudelstaart wordt een belangrijke betekenis van gemeenschap gevormd door de vele kleine initiatieven die de vrijwillige bewoners ondernemen. Het zijn deze eenvoudige, vaak waardevolle momenten die mensen bij elkaar brengen en een gevoel van verbondenheid creëren. Hoewel ze misschien niet zo opvallend zijn als grote evenementen, zijn het juist deze intieme activiteiten of bijeenkomsten die een diepgaande impact kunnen hebben op het welzijn van de gemeenschap.

Niets brengt mensen bijvoorbeeld dichter bij elkaar dan het delen van een maaltijd. In Aalsmeer en Kudelstaart zijn buurtmaaltijden inmiddels een mooie traditie aan het worden, zoals in het Buurthuis Hornmeer, in buurthuis ’t Middelpunt en in diverse kerken. Bewoners komen daar samen om te genieten van lekkere gerechten, verhalen te delen en hopelijk nieuwe vriendschappen te smeden. Informele bijeenkomsten met bijvoorbeeld voor eenzame mensen soms grote impact.

Elke week schilderen ruim 10 senioren de sterren van de hemel in het buurthuis Hornmeer. Elke maand is er wel ergens een buurtbarbecue waar buren elkaar (beter) leren kennen of popt er een nieuwe Lief en Leedstraat op, waarin mensen zorg voor elkaar hebben en lief en leed met elkaar delen. En dan heb ik het nog niet eens over dansmiddagen voor alleenstaanden, buurtnieuwjaarsborrels of over al die vrijwilligers die elke week weer met ouderen rolstoelwandelen of duofietsen.

Hoewel deze kleine initiatieven misschien niet zo opzienbarend zijn als grote evenementen, vormen ze wél de kern van wat een gemeenschap zo bijzonder maakt. Het zijn deze mooie momenten van verbinding die mensen dichter bij elkaar brengen en een gevoel van beloning creëren. In Aalsmeer en Kudelstaart blijven bewoners deze waardevolle tradities koesteren, wetende dat het vaak de kleinste dingen zijn die soms de grootste geluksmomenten brengen.

Frans Huijbregts

Frans Huijbregts woont en werkt met veel plezier in Aalsmeer. Als Brabander was hij destijds import, maar is hier inmiddels prima geland en geniet van de mensen, de poel en de gezelligheid. Frans werkt weer sinds 1 juni 2023 als welzijnswerker in Aalsmeer en Kudelstaart. Hij is 59 jaar, woont samen met Anna vormt een gezin met Anna’s dochter Eva, 20 jaar, inmiddels aan de studie en op kamers in Amsterdam en met eigen zoon Matthijs, 30 jaar, die inmiddels al enige tijd in Rotterdam woont.

Gepubliceerd: 9 juni 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×