Ere-waterteken van de brandweer

Aalsmeer – Zaterdag 15 juni j.l. was de nationale herdenkingsdag van de brandweer. Een natte, koude stormachtige herdenkingsdag, traditioneel op de derde zaterdag in juni. Toch is dit eerbetoon niet alleen voor brandweerlieden vertelt Anco Pothuizen. “Het is voor iedereen die zijn beroep met gevaar voor eigen leven doet; politie, ambulancemedewerkers en niet te vergeten ook de families. Ook zij offeren veel op!”

Traditie bij deze herdenking
Tijdens de herdenking wordt door brandweerlieden het water-ereteken gespoten. Dat houdt in dat twee stralen spuiten elkaar op tien meter hoogte kruisen. Door de nevel en de zon ontstaat er zo een regenboog.

Sinds 2009
Gek genoeg is een nationale herdenking pas aan de orde sinds 2009. Jaren na de enorme rampen in Enschede en Uithoorn. Anco Pothuizen: “Dit waren drama’s. En dat is ook waarom die herdenkingen zo belangrijk zijn. Opdat zij nooit vergeten worden én dat er respect mag zijn voor de mannen en vrouwen die dit werk doen.”

Voorheen gebeurde dit herdenken bij de brandweerkazerne, de laatste jaren op het plein voor het gemeentehuis.

Foto: Archieffoto Radio Aalsmeer

Gepubliceerd: 22 juni 2024 om 10:00 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×