Grondwateroverdracht zonder gezondheidsrisico

Aalsmeer – Bij het surfeiland aan de Kudelstaartseweg zijn onlangs buizen geplaatst om grondwater over te brengen. Dit water komt uit een bouwput aan de Roerdomplaan, waar een parkeergarage wordt gebouwd, en wordt naar de Westeinderplassen afgevoerd. Hoogheemraadschap van Rijnland heeft hiervoor een vergunning verleend en controleert elke twee weken de waterkwaliteit. Het grondwater voldoet aan alle wettelijke normen en heeft geen invloed op de zwemwaterkwaliteit in de Westeinderplassen. De bemaling zal naar verwachting twee maanden duren.

Aanvankelijk kleurde het water in de surfkom lichtbruin door het omwoelen van de bodem. Extra watermonsters bevestigden volgens de gemeente Aalsmeer dat er geen gezondheidsrisico’s zijn. Toch is besloten de buisuitlaat verder in de surfkom te verplaatsen om het omwoelen van de bodem te verminderen. Dit kan gebeuren zodra de vloer van de parkeergarage is gestort, naar verwachting begin volgende week.

Het Hoogheemraadschap benadrukt dat de PFAS-waarden in het zwemwater binnen de normen blijven. In juli worden opnieuw metingen uitgevoerd om deze resultaten te bevestigen.

Bron: gemeente Aalsmeer
Foto: Elbert Huijts

Gepubliceerd: 22 juni 2024 om 8:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×