Heel Kudel aan de Kook, omdat...

Kudelstaart – In Kudelstaart vind dit jaar het allereerste Hapjesfestival plaats. Het is gebaseerd op delen en kennismaken, maar wat is de visie achter dit nieuwe fenomeen? En waarom doen ze dit? Organisatrice Mandy van der Zwaard geeft een kijkje in de keuken van dit internationale festival.

Wat is het Hapjesfestival?
Van der Zwaard: “Het Hapjesfestival is een middag waarop favoriete hapjes uit meer diverse culturen wordt gedeeld met elkaar. Iedereen maakt thuis wat hij missen kan en komt daarmee naar het Dorpshuis en deelt het met andere gasten en bezoekers. De groep Turkse dames schenkt alles ter ere van het offerfeest. En niet alleen zij, maar bijna iedereen geeft alles gratis, dat is toch prachtig?”

Waarom dit initiatief?
“Omdat eten verbindt. Net als muziek en sport is eten iets dat iedere cultuur een eigen identiteit verleent, maar ook een heel grote verbindende factor. En door de maaltijd met elkaar te delen leer je elkaar én elkaars cultuur kennen. En dat is hard nodig.”

Omdat?
“Kudelstaart groeit hard en de kern die elkaar allemaal kennen wordt steeds kleiner. Met het toenemen van het aantal huishoudens groeit ook de diversiteit aan culturen. Het doel van dit hapjesfestival is in contact komen met elkaar en samen leuke, gezellige en mooie dingen doen. Mijns inziens onthard dit de maatschappij.”

Wie doen er allemaal mee?
“Er zijn meer dan elf nationaliteiten, soms meerdere tafels uit een cultuur. Maar ook daarin is er veel diversiteit en dat maakt het zo ontzettend gezellig. Voor de kinderen is er een knutseltafel onder begeleiding van Steven Partiman. Een Kudelstaartse kunstenaar met Surinaamse afkomst. Ook hij neemt hapjes mee. Dankzij Participe hebben we budget om voor een aantal een deel van de boodschappen te vergoeden, en de lokale speelgoedwinkel sponsorde de knutselspullen en het Dorpshuis Kudelstaart gaf de zaal zonder huur. Dat is toch geweldig? Delen is het toverwoord. En…”, zegt ze met een grote lach, “ lekker proeven natuurlijk.”

Foto: A&K

Gepubliceerd: 19 juni 2024 om 8:39 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×