Huizen Vrouwentroost op zeer oude fundering

Kudelstaart – Hans Trommel heeft als hobby bodemvondsten. In Vrouwentroost is tijdens grondwerkzaamheden bij een bouwproject een molensteen gevonden. Dat is niet verwonderlijk want Vrouwentroost was tot in de jaren zeventig een buurtschap met winkeltjes, het had zelfs een rieten mandenmakerij: Van Coolwijk. “Er was ook een wagenmakerij/smederij. Die was ook nodig want tot in de jaren dertig reed men nog met houten wielen waar een ijzeren band omzat. De wielen gingen wel eens stuk en dan moest er een nieuwe ijzeren band op. Het was echt ambachtelijk werk.

De molensteen
De molensteen die is gevonden bij de opgravingen in Vrouwentroost, lag in die smederij. Het wiel werd met de as in het gat van de molensteen geplaatst. Dan werd de ijzeren band gesmeed en gloeiend heet om het houten wiel geslagen. Daarna koelden ze het met water, zodat het ijzer goed vast kromp om het wiel.” In het verleden ligt soms letterlijk het heden, de ‘wagenmakerij en smederij’ Burgers is nu gevestigd op het industrieterrein en maakt en repareert nu carrosserieën voor vrachtwagens en opleggers.

Als laatste voegt hij toe: “De funderingen van de huizen die vroeger op deze plek van de foto stonden, stonden op turven (een blok veen). In de voorgaande eeuwen was dat gebruikelijk want geheid werd er toen niet. De funderingen zijn twee- à driehonderd jaar oud. Dus de nieuwe bewoners van de woningen komen op een plaats te wonen met een rijke geschiedenis.”

Foto: Elbert Huijts

Gepubliceerd: 23 juni 2024 om 13:15 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×