Iedereen lijdt onder social engineering

Aalsmeer – Pasgeleden was er lichtelijke paniek in sommige delen van Aalsmeer en Kudelstaart. Er belde een nepagent die vertelde dat ze een ‘doelwit’ waren voor een inbraak en hij vroeg of ze kostbare bezittingen in huis hadden. Zo ja, dan kwam hij de kostbare artikelen ophalen zodat het beschermd was tegen inbraak. Zoals het nu lijkt is er gelukkig niemand in getrapt.

Dit is een nieuwe vorm van social engineering. Die term staat voor de techniek waarbij criminelen mensen misleiden om vertrouwelijke informatie te delen. In plaats van technologische middelen te gebruiken om bijvoorbeeld een computer te hacken, manipuleren ze mensen om hen te laten helpen. Ze doen dit door in te spelen op emoties zoals vertrouwen, nieuwsgierigheid en angst. Hierdoor kunnen ze gevoelige informatie zoals wachtwoorden, bankgegevens of bedrijfsgeheimen verkrijgen. Iedereen lijdt eronder.

Hoe werkt social engineering?
Criminelen gebruiken verschillende methoden om mensen te misleiden:

  • Phishing: Hierbij sturen ze e-mails of berichten die lijken te komen van betrouwbare bronnen om je te verleiden je gegevens te delen.
  • Spear phishing: Dit is een gerichte aanval waarbij criminelen specifieke personen of organisaties aanvallen met persoonlijke informatie om de aanval geloofwaardiger te maken.
  • Pretexting: De aanvaller verzint een smoes om aan informatie te komen, zoals doen alsof hij een IT-medewerker is die je inloggegevens nodig heeft, of een nepagent die informeert naar kostbare bezittingen.
  • Baiting: Criminelen lokken slachtoffers met een ‘aas’, zoals een USB-stick met schadelijke software.
  • Tailgating: Hierbij volgt de crimineel iemand naar binnen in een beveiligd gebouw zonder toestemming.

Hoe jezelf te beschermen?
Om je te beschermen tegen social engineering is het belangrijk alert te zijn op onverwachte verzoeken om informatie, geen verdachte links te openen en een sterk wachtwoordbeleid te gebruiken. Deel nooit gevoelige informatie zonder zeker te weten dat de vraag van een betrouwbare bron komt. Bel bij twijfel altijd de politie, 0900-8844.

Foto: archieffoto

Gepubliceerd: 23 juni 2024 om 13:00 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×