'Liberator Down' - Een boek dat u niet mag missen

Aalsmeer – Op zaterdag 15 juni 2024 om 13:00 uur zal het boek ‘Liberator Down’ door vertalers Wim de Leur en Adri Brevet worden gepresenteerd in het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45.

Een boek over een tijd die we nooit meer mee hopen te maken. De getuigen van de Tweede Wereldoorlog worden steeds schaarser. Ook de kinderen van toen zijn inmiddels op leeftijd, maar ze herinneren zich allemaal nog het dreigende gebrom dat overging in oorverdovend gedreun. Na een kwartier verschenen de immense eskaders bommenwerpers, op weg van Engeland naar Duitsland.

Het verhaal van James Keeffe
Op 8 maart 1944 cirkelde een Liberator boven Papendrecht. De bemanning sprong uit het doorzeefde toestel. Staff Sergeant Miller overleefde het niet; James Keeffe, de copiloot, verborg zich in een konijnenhok in Papendrecht. Het verzet hielp hem, en na een verblijf in Rotterdam probeerde hij naar bevrijd gebied te vluchten, maar werd verraden en belandde in Stalag Luft III.

Het boek won diverse prijzen
Direct na de oorlog nam James contact op met zijn vrienden en helpers in Papendrecht, Alblasserdam en Rotterdam en in de jaren vijftig bezocht hij er een aantal. Maar het duurde nog ruim zestig jaar eer zijn belevenissen op schrift werden gesteld. Dat gebeurde door zijn zoon Jim, die zijn vader maandenlang interviewde en alles heel zorgvuldig noteerde en ook controleerde. Het geheugen van zijn vader bleek fabelachtig goed en zo ontstond het idee om alle aantekeningen tot een boek te
verwerken. Dat kwam in 2010 uit in de Verenigde Staten onder de titel ‘Two Gold Coins and a Prayer’.  Het boek won verschillende prijzen en vond gretig aftrek.

Het boek is 8 maart 2024 verschenen
Toen was het zover. Op 8 maart, precies 80 jaar na dato, werden de eerste exemplaren van het boek, vertaald naar het Nederlands, met als titel ‘Liberator Down’, overhandigd. Jim Keeffe, de schrijver, die daarvoor samen met z’n vrouw Paula uit de staat Washington was overgekomen, was de eerste die het in ontvangst nam. Een Engelse titel voor een Nederlands boek, de vertalers vonden het een aansprekende en duidelijke titel.

~Leren niet te vergeten en niet vergeten te leren~ Het motto van het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum

Boek bestellen
Het boek, dat € 29,50 inclusief BTW kost, kunt u bestellen bij CRASH ’40-’45 door een e-mail te sturen naar: rick.franke@crash40-45.nl. Vermeld hierbij uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Het boek kan ook opgehaald worden in het museum. Met meer dan 150 afbeeldingen en bijna 500 pagina’s is het een boeiend boek van begin tot eind en zeker de prijs waard.

Lezing
Aansluitend aan de boekpresentatie kunt u een korte lezing bijwonen door Rick Franke over de Liberator in het algemeen, de Liberator uit het boek, en de ‘Connie’. De crash van de ‘Connie’ is onderzocht door CRASH en de KLu Bergingsdienst. Een van de motoren van de ‘Connie’ staat in ons museum tentoongesteld.

Openingstijden:
– Zaterdag en iedere 2e zondag van de maand: 10:30 – 16:30 uur
– Toegang:
– Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar: € 5,00
– Kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 2,50
– Kinderen jonger dan 6 jaar, donateurs en veteranen: gratis

Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM te Aalsmeerderbrug bij Rijsenhout. Toegang reserveren wordt aangeraden.
Reserveer uw toegang tot het museum en de lezing via www.crash40-45.nl.

Foto: CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum

Gepubliceerd: 3 juni 2024 om 16:39 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×