Omzet vaderdag gelijk, winkelplezier verhoogd

Aalsmeer – De eerste Vaderdag is terug te leiden naar Amerika waar ze het in 1910 al vierden en in katholieke delen van Europa werd op 19 maart St. Jozef herdacht, de ‘aardse’ vader van Jezus. Dit lijkt het begin te zijn van Vaderdag, dat naar het schijnt door ontdekkingsreizigers is meegenomen naar Amerika. In Europa echter wisten de sigarenboeren het fenomeen vaderdag pas in 1937 te introduceren, nadat het de groenteboeren niet gelukt was.

Dierendag was er eerder dan Vaderdag
Van 1937 tot 1948 was Vaderdag in Nederland op de tweede zondag in oktober. In 1948 waren er twee Vaderdagen. Dat kwam zo: De Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten vond dat het te dicht op de feestdagen was en wilde graag aansluiten bij de datum van landen om ons heen, in juni. Een deel van de winkeliers was het daar niet mee eens en bleef het in oktober vieren. Zo waren er in 1948 twee Vaderdagen. Dit was eenmalig, juni won.

Vaderdag voor commercieel gewin
Soms worden feestdagen afgedaan als commerciële onzin. Ilse Zethof, woordvoerder van Ondernemersfonds Meer Aalsmeer geeft na peiling onder een aantal winkeliers aan: “De gevraagde winkeliers geven aan dat ze een vergelijkbare omzet hebben gedraaid, ten opzichte van vorig jaar.”

Wel werd bekend dat iedereen blij is met het feit dat de Zijdstraat klaar is, en toevoegingen als de vitrine die ingericht is door de Fotogroep Aalsmeer, de winkelvreugde verhogen.

Foto: Adrie Kraan

Gepubliceerd: 22 juni 2024 om 12:00 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×