Too Good To Go helpt voedselverspilling tegen te gaan

Aalsmeer – Eerder lazen we op deze website al het bericht van de Voedselbank. Inzamelingen worden meer landelijk aangestuurd. Of dit een gunstige ontwikkeling is, zal moeten blijken. Het kan zomaar zijn dat het uit het zicht verdwijnt en gaat het dan nog wel objectief in de openbaarheid komen? Op de overheidswebsite staat: ‘In Nederland leven ruim 900.000 mensen in armoede, waaronder 221.000 kinderen.’ Dat is best veel…

Ook verspilling
Toch is er anderzijds ook een enorme voedselverspilling. Grote hoeveelheden fruit en groente worden vernietigd omdat ze niet aan de standaardeisen voldoen van hoe het eruit moet zien. Too Good To Go, een innovatieve app, biedt een duurzame oplossing voor voedselverspilling door consumenten in staat te stellen onverkocht voedsel van lokale winkels en restaurants tegen gereduceerde prijzen te kopen. De app is in vele landen. Het verbindt gebruikers met deelnemende bedrijven die ‘Magic Boxen’ aanbieden gevuld met verse etenswaren die anders zouden worden weggegooid. Meneer van der Zwaard bestelt ze regelmatig, maar koopt ook regelmatig online pakketten. “In de winkelpakketten zitten veel verse dingen. En de online pakketten zijn makkelijk, ze worden met de post thuisgebracht. Zo gebruikt mijn vrouw al jaren de dozen amandelmelk die we dan niet hoeven te sjouwen en voor mezelf bestel ik weleens een chocoladepakket.”

Voordelen voor consumenten en bedrijven
Consumenten profiteren van voordelig voedsel, terwijl bedrijven hun afval verminderen en een nieuw klantenbestand opbouwen. Het gebruik van deze app bevordert duurzaamheid en helpt de ecologische voetafdruk van de voedselproductie te verkleinen. Maar het werkt vooral ook mee aan bewustwording in de hele maatschappij.

Ieder jaar wordt er zo’n twee miljard kilo voedsel verspild. Een groot deel daarvan komt omdat de supermarkten alleen maar perfect gave groente en fruit willen. Is de komkommer te krom? Is de pompoen net iets te klein? Dan krijgt deze al snel de stempel ‘ongeschikt’.

In Aalsmeer doen verschillende winkels mee met de Too Good To Go app, waaronder een op het Molenpad, een bakker in de Zijdstraat, een sushizaak in de Weteringstraat, de grote supermarkt aan de Aalsmeerderweg, een bakker aan het Schinkeldijkje en een pindakaasmaker op de Machineweg. Voor de meest actuele informatie en een volledig overzicht van deelnemende winkels, kun je de Too Good To Go app downloaden en je locatie instellen.

 

Foto: J. van der Zwaard

Gepubliceerd: 22 juni 2024 om 12:59 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×