Provincie dimt lichten voor duurzaamheid

Aalsmeer – De provincie Noord-Holland gaat al haar straatverlichting vervangen door energiezuinige ledlampen. Dit gebeurt in het kader van een bredere inspanning om energie te besparen en de natuurlijke omgeving te beschermen.

“De helft van de lampen is al vervangen; de rest volgt volgens planning in 2025,” aldus een woordvoerder van de provincie. De nieuwe ledlampen verbruiken de helft minder energie en gaan vier keer langer mee dan de traditionele lampen, namelijk 20 jaar. Daarnaast worden de lampen zo ingesteld dat ze vaker en eerder dimmen, wat een extra energiebesparing van 14% oplevert. “De investering in ledlampen wordt binnen 10 jaar terugverdiend,” voegt de woordvoerder toe.

Te veel licht ’s nachts verstoort het natuurlijke ritme van mens en natuur. Daarom wordt de verlichting alleen aangehouden waar dit nodig is voor de verkeersveiligheid, zoals op drukke wegen en kruispunten. De nieuwe lampen krijgen een warmere lichtkleur en op plekken met veel vleermuizen wordt vleermuisvriendelijke verlichting toegepast.

Deze maatregelen dragen bij aan de klimaatdoelen en natuurbeschermingsambities van de provincie Noord-Holland.

Gepubliceerd: 5 juni 2024 om 19:35 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×