Verpleegkundige uit Aalsmeer zet streep door zorgplannen

Aalsmeer – Jennifer Bergkamp is een in Aalsmeer werkzame verpleegkundige die werkt bij Buurtzorg Nederland. Ze is gespecialiseerd in palliatieve zorg en zorgtechnologie en staat bekend om haar uitgesproken mening over de problemen in de zorg, zoals bureaucratie en de invloed van zorgverzekeraars. Bergkamp is ook actief als kunstenaar en auteur, met publicaties in onder andere ‘Nursing’ en een boek getiteld ‘Lofzang’ uitgebracht door de Kudelstaartse Mandy van der Zwaard. Daarnaast geeft ze lezingen en schrijft ze columns over zorggerelateerde onderwerpen.

Zorgen om nieuwe wet
Bergkamp maakte zich grote zorgen over het nieuwe financieringssysteem voor de wijkverpleging die op het punt stond doorgevoerd te worden. Door dit systeem, kortweg ‘cliëntprofielen’ genoemd werd, – kort gezegd – per profiel een budget voor zorg uitgekeerd worden, waarbij het bedrag dat niet aan zorg besteed zou worden naar eigen inzicht door de zorgorganisatie mocht worden gebruikt. “Het systeem zou nog meer administratie betekenen waarbij er al eindeloos beloofd werd de administratie last te verminderen”, aldus de verpleegkundige. De wet had volgend jaar moeten ingaan maar door inzet van Bergkamp samen met o.a. Jos de Blok en Tommie Niessen, beiden grote namen in de zorgwereld, is de wet controversieel verklaard.

Dankbetuiging
Bergkamp stuurde aan ieder die haar steunde een persoonlijk dankwoord. “De uitdaging die cliëntprofielen heette leek bij de start te groot om enig verschil in te betekenen. In de loop van het traject waren de uitdagingen ook zeker serieus. De autoriteit groot en het begrip vanaf de werkvloer gering. Maar toch, al had het de schijn tegen, het is gelukt. Mede door uw steun werd de stem gehoord. Alle stemmen samen gaven een tegengeluid dat niet meer te ontkennen was.
Dank u wel voor het vertrouwen, de steun en het geloof in de goede zaak. Goede zorg garanderen kunnen we alleen samen.
Uw gegevens zullen deze week gewist worden, bij het bereiken van het doel zijn ze niet meer nodig.

Hartelijke groet, ook namens Jos de Blok en Tommie Niessen,

Jennifer Bergkamp

Foto: Mandy van der Zwaard

Gepubliceerd: 21 juni 2024 om 9:00 uur, geschreven door Mandy van der Zwaard

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×