Column: 'Lieve Gido': Oranjekoorts

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken over het Nederlands Elftal? Of moet ik me zorgen maken over de Oranjekoorts?

Als je er op een wetenschappelijke manier naar kijkt, constateer je dat Nederland eigenlijk maar 1 keer een EK wist te winnen en dat we deze eeuw 2 keer een kwartfinale hebben bereikt. Qua WK hebben we in 50 jaar tijd 3 keer in de finale gestaan zonder ooit te winnen, een zure beproeving die geen enkel ander land heeft moeten ondergaan. Op basis van de data, zal een beetje wetenschapper je wellicht adviseren om je verwachtingen bescheiden te houden…

En dat doen we ook. Althans, voordat het toernooi begint. In de aanloop en tijdens de kwalificatierondes mopperen we er graag op los. ’t Wordt niks. ’t Lijkt nergens op. Kansloos.

Maar daags voor het toernooi gaan de eerste slingers aan de dakgoot. Toch weer leuke spaaracties bij de supermarkt, ach kom, laten we maar meedoen. En dan ineens Gido, gaan we massaal NAAR LINKS, NAAR RECHTS. Beelden van onze oranje hordes gaan de wereld over en met trots zien we hoe andere landen om ons moeten lachen. Want we zijn er weer bij, en dat is prima, Vivaaa Hollandia!!

We begonnen dan wat moeilijk tegen Polen, maar wisten toch te winnen. Tegen Frankrijk waren we goed, we hadden kunnen winnen, nee we hadden moeten winnen. Na een bar slechte wedstrijd tegen Oostenrijk lag de Oranje Prozac in de aanbieding. Maar we herpakten ons, we waren door en ook nog met een enorm gunstige loting. We zaten in het makkelijke rijtje!

Roemenië was even lastig, maar als je elke 3 minuten richting de goal blijft schieten, gaan er uiteindelijk genoeg ballen tegen het net. Heb jij ook oranjekoorts Gido? De marsroute is: vanavond Turkije, dan Engeland, dan finale. Het is te doen, het moet kunnen, toch?

En dat is voor mij die heerlijke Oranjekoorts. Dat realisme omslaat in hoop, dat hoop omslaat in geloof, en dat geloof dat hossend omslaat in overtuiging. Trots op een klein landje met zoveel oranje mensen. Trots dat we boven ons kunnen presteren. En op het hoogtepunt van de koorts slaan angstgevoelens toe, angst om op suffe wijze te worden uitgeschakeld. We gaan toch niet weer met mooi voetbal onterecht verliezen? Toch niet weer een penalty drama? Of moeten we zelfs rekening houden met een Joost Klein-achtig incident, Koeman die boos een verslaggever opzij duwt of Gakpo die een raar gebaar maakt na een doelpunt?

Als het maar bij koorts blijft Gido. Voetbal is de allerbelangrijkste bijzaak in het leven. Het is heerlijk om mee te leven. En ik weet dat jij en je collega’s in andere steden ook een beetje koortsig zijn opgestaan vandaag. Hoeveel bushokjes sneuvelen vanavond, hoeveel winkelruiten en hoeveel auto’s?

Het kan anders. Turkse en Nederlandse supporters kunnen schouder aan schouder heen en weer hossen. Samen naar links, samen naar rechts. Er kan er maar eentje winnen, maar we zijn er allebei bij en dat is toch prima? Ik ben ook bloedfanatiek Gido, echt, maar het is maar een spelletje, amusement, meer niet.

Ik wens iedereen een geweldige wedstrijd en een mooi feest toe. Zeker nu Botendag en Plaspop in het water zijn gevallen, kan Aalsmeer vanavond wel iets leuks gebruiken! En als er iets is dat we voor je kunnen doen, of iets dat we kunnen laten, laat het ons weten he?

Hup Holland en tot volgende maand Gido!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt het Tjeerd ook allemaal teveel en dan schrijft hij naar onze burgemeester.

Foto: Pexels

Gepubliceerd: 6 juli 2024 om 17:40 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×