Column: Lieve Gido: "Zorgen"

Op radioaalsmeer.nl verschijnt iedere zondag een nieuwe column geschreven door en voor een Aalsmeerder of Kudelstaarter. Deze week de maandelijkse column van Tjeerd Veninga: ‘Lieve Gido’.

Lieve Gido,

Moet ik me zorgen maken om onze jeugd?

Het is me wat, met die jeugd van tegenwoordig. Ze drinken flessen sterke drank als water en ze slikken stapels pillen. Als ze het al niet te druk hebben met het inhaleren van bergen lachgas natuurlijk. Ze zijn snel moe en praten al snel over een ‘tussenjaar’, gewoon een jaar niks doen.

Ja ja, het is al eeuwenlang heel makkelijk om af te geven op de Jeugd van Tegenwoordig. Want die deugt voor geen meter, terwijl we zelf stuk voor stuk enorm braaf waren op die leeftijd. Toch, Gido? Gezien jouw functie, zul je er niet veel over willen of kunnen vertellen, maar laten we nou eens eerlijk toegeven dat we zelf ook jong zijn geweest. En het is niet niks toch, die overgang naar volwassenheid? Ben je net een jaar of 15 kind geweest, ben je net door die rare puberteit heen en dan moet je ineens voor jezelf zorgen, moet je werken, krijg je honderdduizend verantwoordelijkheden. Daar heb je, zeker op die leeftijd, toch allemaal geen zin in?

Oh oh oh, de jeugd van tegenwoordig toch. Ja letterlijk, de jeugd van tegenwoordig. Laten we niet vergeten dat die jeugd zat te puberen tijdens een serie angstige corona lockdowns. Verder krijgen ze regelmatig te horen dat de voorgaande generaties de planeet volledig heeft uitgewoond. Bijna dagelijks worden ze er fijntjes op gewezen dat een koophuis een onhaalbare kaart is. Op TV zien ze, ook dagelijks, ruziënde volwassenen; zowel in de politiek als in talkshows. Het journaal is vaak in feite niet meer dan een opsomming van natuurrampen en oorlogen.

Nou, gezellig, dat volwassen worden. Vind je het gek dat ze er geen zin in hebben? Als ik hun leeftijd zou hebben, zou ik er ook helemaal geen zin in hebben. Nee, ik nam ook een tussenjaar. Sterker nog, ik ben nu 54 jaar en ik snak naar een tussenjaar!

Waar worstelt de jeugd allemaal mee? Ik zocht het eens even op, hier een kleine greep:

OP 1: Mentale Gezondheid…
Op 2: Sociale Druk en Pesten: De druk om erbij te horen de druk van Sociale media, met voor volwassenen totaal onbekende nieuwe vormen van roddels en pesterijen.
Op 3: Ongezonde Leefstijl: Slechte voeding maar ook te weinig slaap…
Op 4: Gebroken Thuissituaties, wat kan leiden tot onzekerheid en problematisch gedrag.
En op 5: Druk om te Presteren wat kan leiden tot stress en een negatief zelfbeeld

Pfff… Je jeugd is toch de mooiste tijd van je leven? De Feestweek staat weer voor de deur en voor heel veel jongeren is dat ook daadwerkelijk EEN GROOT FEEST! Gelukkig maar! Ik hoop dat ze er enorm van genieten en dat het nog ’s avonds nog lang onrustig moge blijven. Leef je uit!

Voor de minder gelukkigen is er gelukkig de Jeugdzorg. Die werkt nu al een kleine 10 jaar decentraal, oftewel, de gemeente is verantwoordelijk voor jeugdzorg. Toch is er nog een overkoepelende website van de Jeugdzorg. Een toonbeeld van transparantie en zelfkritiek; ze beschrijven zelf hoe het vakmanschap in de jeugdzorg onder druk staat. Hoe hoog het verloop onder jeugdzorgprofessionals is en hoe lang de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn. Hierdoor hebben jeugdzorgprofessionals vaak te weinig tijd voor de kinderen…

Waarom doen we dit toch Gido; bezuinigen op alles waar ‘zorg’ in staat, het liefst tot op het bot. En dan kijk ik nog niet eens naar jou, maar vooral naar onszelf. Wij burgers geven er het liefst niet veel aan uit, al die Euro’s naar de zorg, en de gemeentes worden zo gedwongen een steeds dunner laagje budget over een groeiend aantal jongeren uit te smeren. Totdat we horen over een meisje van 10 uit Vlaardingen dat door haar pleegouders is mishandeld… Elke keer dat er nieuwe details worden gedeeld wordt dat verhaal nog schrijnender. Ja, dan zijn we het er eventjes over eens dat er iets moet gebeuren, maar kennelijk zetten we dan onvoldoende door om het volgende kind te beschermen…

Gido, laten we eerlijk zijn, er luisteren vast niet heel veel mensen van onder de 18 naar Aalsmeer Actueel. Maar als je luistert, als je problemen hebt thuis, als je je niet veilig voelt of als er onvoldoende voor je gezorgd wordt.. Weet dat de jeugdzorg voor je klaar staat. Neem contact op met Veilig Thuis. Je kunt ook bellen of chatten met De Kindertelefoon. Dit is beide gratis en anoniem. Op de website Jongeren Hulp Online kun je direct (ook weer anoniem) hulp vinden.

Dit kun je ook voor iemand anders doen. Als je zorgen maakt om een klasgenoot of een vriend of een vriendin, kun je ook contact opnemen. Zelfs ouders kunnen hulp aanvragen.

Dus, lieve Jeugd van Tegenwoordig, weet dat je niet alleen staat. Er zijn mensen die willen en kunnen helpen. En, als je het niet verder vertelt, weet dan dat wij volwassenen ook maar wat aanprutsen.

Als er iets is dat we kunnen doen, of dat we kunnen laten Gido – laat het ons vooral weten. En dan spreken we elkaar volgende maand weer!

Tjeerd Veninga

Tjeerd Veninga

‘Aalsmeer Actueel’ is het actualiteitenprogramma van Radio Aalsmeer, dat vooralsnog maandelijks op de zaterdagmiddag te horen is. Daarin is vanaf februari de column ‘Lieve Gido’ van Tjeerd Veninga te horen. Aalsmeerders zijn erg betrokken en dan kunnen discussies wel eens op lopen. We hebben te maken met complexe vraagstukken. Soms wordt

Foto: Pexels (ter illustratie)

Gepubliceerd: 8 september 2024 om 9:00 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×