Oude Kotte: "De Kamer acteert uiterst laf"

Aalsmeer – Afgelopen woensdagavond was burgemeester Gido Oude Kotte te gast in ‘Radio Aalsmeer Politiek’. Samen met presentator Erik Kreike keek hij terug op de afgelopen Aalsmeerse zomer.

“Het was een onrustige, maar ook heerlijke zomer. Voor het overgrote deel is het gewoon uitstekend verlopen. Iedereen zich aan de regels hield. Al werd de boel in de avonduren soms wel op stelten gezet”, aldus Oude Kotte. Op 12 september, de officieuze pramenrace, waren er een aantal pramen op het water. Waaronder ook een praam met 20 man waar lekker bier gedronken werd en men plat gezegd schijt aan alles had. “Daar heb ik gewoon heel veel moeite mee. Ik zou zeggen, geef die gasten een rode kaart en laat ze volgend jaar lekker niet mee doen”, was de burgemeester stellig die ook vrij duidelijk was over mensen die geen respect tonen voor de politie. “Als je de politie negeert, had je wat mij betreft de geluidsapparatuur van de boot getrokken en in het water gedonderd”.

Kamer acteert laf
Nu de COVID-19 besmettingen weer fors oplopen, zijn er preventieve maatregelen genomen. “Je kunt je wel afvragen hoe ver mag je gaan in preventieve sfeer met maatregelen. Hoe zit je met je democratie, legitimering? Je hebt 25 superburgemeester die het voor het zeggen hebben, op aanwijzing van de minister, er vindt geen controle vanuit de volksvertegenwoordiging plaats. De Kamer acteert uiterst laf en vraagt niet bij de minister om harde verantwoording. We zien dat een De Jonge en een Rutte samen met het OMT in kleine kamers alle beslissingen nemen. Ook onder bewindspersonen zijn er vraagtekens of ze niet meer bij deze besluitvorming betrokken moeten zijn”, constateerde Oude Kotte. “De vraag voor ons is, wanneer mogen wij eens meepraten hierover?”

Corona-moe
Het zijn vooral de jongeren die de rekening betalen, vindt de Aalsmeerse burgervader. “Je moet niet onderschatten welke schade het niet kunnen socialiseren heeft voor de jongelui. We hebben te maken met het tweede studiejaar waarin studenten en leerlingen niet normaal kunnen functioneren. Veel jongeren die in de horeca of sierteelt werken zijn hun baan kwijtgeraakt. Grotendeels door de maatregelen die wij hebben getroffen. Daar staat wel compensatie tegenover, maar voor een deel ook niet. Daar moet echt een keer het gesprek over komen.” Oude Kotte komt steeds meer mensen tegen die ‘corona-moe’ zijn. “Mag je je daar over uitlaten? Ik vind dat je best wel van je zelf mag laten horen. Misschien komen we nu wel in de fase dat kwetsbaren meer in bescherming moeten worden genomen.”

Brief
De burgemeester heeft nog alle vertrouwen in de overheid. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Oude Kotte mist een meer een kwetsbare houding in het gesprek hierover. “We weten wat er onder onze mensen speelt. Ik heb er behoefte aan om dat te benoemen in een brief om vertrouwen in de overheid te houden.”

Hypocriet
Over de samenwerking in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vertelde de burgervader dat de voorzitter (Femke Halsema) alles bepaalt. “Maar zij doet dat wel in goede afstemming met ons”. De regio’s doen wat de minister aanwijst. Oude Kotte vindt echter dat er of een wet moet komen of dat er gekapt moet worden met de regio’s en het aan de burgemeesters gegeven moet worden. “Dan kun je maatwerk leveren. We doen alsof ergens macht ligt terwijl het er niet ligt. Hypocriet.”

Halsema naar de Raad
“Als nieuwe maatregelen onverkort over de gehele regio gelegd worden en grote consequenties hebben voor onze eigen lokale samenleving, dan denk ik dat onze raad er een uitnodiging kan uit doen om burgemeester Halsema hiernaartoe te halen. Ik zou dat ontzettend logisch vinden. Waar moet de controle anders plaatsvinden? Als ik in de Raad zou zitten, zou ik het doen.” Iets wat overigens nog nooit heeft plaatsgevonden.

Kabinet denkt niet scherp
De maatregel voor de horeca om eerder te sluiten, vindt Oude Kotte ridicuul. Hij vindt dat het RIVM en OMT te veel invloed hebben in de beslissingen en men weer kritisch moet durven zijn. “Deze maatregel rondom horeca laat volgens mij zien dat het kabinet niet scherp denkt.” Gido Oude Kotte vindt geloofwaardigheid heel belangrijk. Over het optreden van minister Grapperhaus was hij ook duidelijk: “Een beetje sjieke minister zou zijn verantwoordelijkheid hebben genomen.”

Gelukkig had de burgemeester ook goed nieuws: “Sinterklaas komt, ook in Aalsmeer. Misschien wel in aangepast vorm.”

Luister het hele gesprek hier terug.

Foto: © Radio Aalsmeer | archief

Gepubliceerd: 23 september 2020

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×