Column Ernst de Jong: "Maak er wat moois van"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 18: ‘Maak er wat moois van’ .

Vanmorgen ben ik, voor de eerste keer dit jaar, op de weegschaal gestaan en in plaats van mijn gewone kloffie aan te trekken, heb ik maar weer eens de sportkleding uit de kast gehaald om met behulp van een YouTube filmpje een korte bootcamp te doen van ongeveer een half uurtje. Heerlijk om jezelf weer eens helemaal in het zweet te werken met als doelstelling je conditie weer op pijl te brengen en het gewicht weer met aan paar kilo’s naar beneden bij te stellen. Want natuurlijk geven wij de heerlijke wijnen en het lekkere eten tijdens de feestdagen de schuld van het voorzichtig groeiende zwembandje, maar waar het om gaat is… wat ga je er aan doen.

Het is januari 2021 en velen zullen weer met de bekende goede voornemens het jaar begonnen zijn. Zelfs als je er niet in slaagt om alle voornemens succesvol teneinde te brengen, toch is het goed om plannen te maken en eraan te werken; je bent met iets positiefs bezig. Veel ondernemers hebben hun bedrijf, als gevolg van de nu wel vaak genoeg genoemde coronacrisis, vrijwel failliet zien gaan of op z’n minst zijn ze diep in de rode cijfers gekomen. Dit was niet de schuld van de ondernemers, dit was geen mismanagement, nee integendeel. Deze crisis is nieuw voor ons allemaal en kon niemand echt zien aankomen. De vraag is nu, geven wij de schuld van het slecht draaiende bedrijf aan de crisis, of een falend overheidsbeleid, of misschien gaan we nog verder en vereenzelvigen we ons met complotdenkers die alles en iedereen, inclusief overheden of farmaciebedrijven, de schuld geven, maar niet meer het vermogen hebben, meestal als gevolg van persoonlijke grote teleurstellingen of tegenslagen, om in oplossingen te denken of open te staan voor andere meningen.

Beste mensen 2020 was in vele opzichten een jaar wat lang in ons geheugen gegrift zal blijven staan, maar nu wij met z’n allen beginnen aan een nieuw jaar, laten wij ons dan voornemen dat 2021 een overdonderend revanche jaar wordt waarin bedrijven weer opbloeien, de ouderen niet vereenzamen, de jongeren kunnen stappen, studeren en gewoon met elkaar plezier maken en de wereld verkennen. Laat het een jaar worden waarin we elkaar vooral weer kunnen omhelzen.

Ik wens iedereen een fantastisch 2021!

Ernst de  Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 3 januari 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×