Column Ernst de Jong: "Het gaat om de inhoud"

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 36: ‘Het gaat om de inhoud’.

Het is deze morgen nog erg rustig bij de groenteman. Ik ben aan de beurt om vanavond te koken en daar hoort het inslaan van de boodschappen natuurlijk bij. Het verbaast mij telkens weer dat of je nu bij de visboer, de groenteman of de slager komt en iets bestelt dat moet worden afgewogen, er vaak de vraag volgt: ,,Mag het ietsje meer zijn?” De meeste mensen zijn flexibel of krijgen gewoon lekkere trek wanneer ze in de winkel staan en dus geven ze meestal toe aan het verzoek van de winkelier. Je zou het voor de lol eens moeten uitrekenen wat dit op jaarbasis aan extra inkomsten genereert. Het is ze van harte gegund. Bij de supermarkt, waar ik ook nog even moest zijn, gaat dit toch wel anders. De meeste spullen zijn verpakt en hebben een standaard gewicht. Op de verpakking staat precies wat het product  is, welke E-nummers er al dan niet inzitten, of het product gepasteuriseerd is of niet, etc. etc. Deze informatie is niet onbelangrijk want het gaat tenslotte om de inhoud.

Deze kreet is helaas ook in Den Haag doorgedrongen. Journalisten die wanhopig iets zinnigs uit onze politici proberen te krijgen, hetgeen mijns inziens sowieso een naïeve bij voorbaat kansloze bezigheid is, krijgen steevast dezelfde dooddoener naar hun oren: ,,Ja, het was een goed gesprek, maar ik kan er niets over zeggen, want het gaat tenslotte nu eerst even over de inhoud…”

Wat doen die politici toch de hele dag. Zijn ze ‘s ochtends eerst met z’n allen naar de supermarkt gegaan om inkopen te doen voor het avondeten? Of proberen ze, net als onze groenteboer om de hoek, tijdens de onderhandelingen van de (in)formatie elkaar af te troeven met de vraag “mag het ietsje meer zijn”. De VVD en het CDA roepen al enige tijd dat twee linkse partijen in het volgend kabinet wat hun betreft onnodig en niet wenselijk is. Ja, en nu komt het, Jesse Klaver en Lilianne Ploumen kwamen elkaar waarschijnlijk tegen bij de LIDL en willen na vele jaren aan de zijlijn te hebben gestaan, meedoen met de ‘grote’ jongens en ook meeregeren. En om dat nu te bereiken hebben ze, tijdens het inkopen van door Jesse de beter leven kip en Lilianne de gedroogde tomaatjes, verzonnen dat ze als één partij de formatie onderhandelingen gaan voeren om vervolgens toch weer als twee partijen in de Kamer hun werk voort te zetten. Opeens gaat het niet meer om de inhoud maar om de macht. Tsja de aangeschafte kip praat ook als een “kip zonder kop” en de tomaatjes zijn gedroogd en dus verschrompeld, net als de glans van de eens zo trotse PvdA ten tijde van Joop den Uil. Ik ga vanavond maar eens een vegetarische quiche maken, lekker en gezond… dus mag het ook een beetje meer zijn.

Ernst de Jong

Foto: de beter leven kip van Jesse Klaver | Pexels.com

Gepubliceerd: 22 augustus 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×