Taalmaatjes helpen bij het leren van de taal

Aalsmeer – Deze week is het de landelijke Week van het Lezen en Schrijven. Een week waar aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid. In de gemeente Aalsmeer worden veel activiteiten aangeboden om de taal te leren. Natuurlijk voor Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven, maar ook voor anderstaligen die graag beter Nederlands willen leren spreken.

Het Taalpunt koppelt onder andere Taalcoaches aan Taalmaatjes. Aalsmeer heeft veel Poolse inwoners. Ook zij kunnen natuurlijk in de lokale bibliotheek terecht bij het Taalpunt. Annigje Leighton is de taalcoach van taalmaatje Renata Jalowiecka. En ze zijn ook echt taalmaatjes. Annigje en Renata leerden elkaar kennen vlak voor corona uitbrak.

Leren op het terras
Dat het klikt stralen de Annigje en Renata inderdaad uit. Ze komen één keer per week samen en praten dan over van alles en nog wat: “Dat kan gaan over steden waar Renata naartoe is geweest in een weekend, of kleding bijvoorbeeld”, begint Annigje. Renata vult aan: “Ja, maar ook sport en emoties, eigenlijk alles”. “Maar nu het weer mag, bezoeken we iedere week een ander terras in Aalsmeer en gaan we daar gezellig praten”, vertelt Annigje.

Moeilijke taal
Renata zegt dat ze Nederlandse mensen heel open vindt: “Het is een moeilijke taal en mijn Nederlands kan nog beter. Thuis spreek ik Pools en maak ik soms alleen een grapje met een Nederlands woord. Het helpt wel als je Nederlands spreekt, bijvoorbeeld als je naar een restaurant gaat. Het is voor veel mensen moeilijk om de eerste stap te zetten en Nederlands te gaan leren.” Voor Renata was dat geen belemmering en ze heeft er geen spijt van: “Ik ben een sociaal persoon en Annigje maakt mijn leven rijker.”

Gepubliceerd: 6 september 2021

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×