Column Ernst de Jong: De vele varianten van “grensoverschrijdend gedrag”

Ernst de Jong is een 56-jarige geboren Amsterdammer die sinds 2006 in Nieuw Oosteinde woont. Hij werkte 28 jaar als handelaar in grondstoffen, maar timmert dit jaar als zelfstandig ondernemer aan de weg. Naast diverse opdrachten als Consultant en Interim Manager, verkoopt hij bestaand hout, uit Rusland in de Benelux. Dit hout wordt weer gebruikt in het interieur of er worden weer meubels van gemaakt. Schrijven vindt hij leuk, vandaar dat hij zich aansloot bij de redactie van Radio Aalsmeer en nu ook als columnist. Iedere twee weken verschijnt er een pennenvrucht van zijn hand. Vandaag column nummer 47: ‘De vele varianten van grensoverschrijdend gedrag’.

Je kan geen krant openslaan of je leest iets over grensoverschrijdend gedrag. In de Tweede Kamer gebeurt het wat mij betreft aan de lopende band. Politici die met elkaar op een weinig respectvolle manier met elkaar in discussie gaan en het zelfs niet schuwen om te dreigen met bijvoorbeeld tribunalen. Ook bij de Voice en, zoals nu blijkt in de gehele muzieksector aldus een open brief van een grote groep zangeressen waaronder Claudia de Brij, Glennis Grace, Esmee Denters en vele andere zangeressen, is er sprake van grensoverschrijdend gedrag waarbij mannen denken dat ze weinig respectvol met vrouwen om mogen gaan, ze aanranden of zelfs verkrachten. Natuurlijk haastten de vooraanstaande opiniemakers en talkshow hosts zich om hun verontwaardiging te uiten en duidelijk te maken dat ze zeer geschokt zijn over dit nieuws en dat er aan dit grensoverschrijdend gedrag onmiddellijk iets moet gebeuren.

Ik zeg jullie, zolang onze BN’ers zulke naïeve verontwaardiging veinzen, zal er geen of weinig verandering optreden. Ik durf te stellen dat deze problemen in Hilversum, binnen de culturele sector en de rest van de maatschappij algemeen aanwezig zijn en ook algemeen bekend zijn. Iedereen die dochters heeft en er dit thema aansnijdt of aan de dochters vraagt of ze een gezellige avond stappen hebben gehad (pré-corona), hoort het weleens dat er jongens waren die zich hebben misdragen door intimiderende opmerkingen te maken of zelfs ongevraagd fysiek waren. Belangrijk is natuurlijk om te horen hoe je dochters hiermee om zijn gegaan, maar het gebeurt continue en moet duidelijk goed worden aangepakt.

Waar je de laatste tijd even niet zoveel over hoort, is het vermeende drugsgebruik in Hilversum en op de ZuidAs in Amsterdam, hetgeen wordt gemeten in het rioolwater. Ik vraag mij dan af, moet er werkelijk op de werkvloer een naar incident gebeuren, zodat opiniemakers en talkshow hosts zich weer kunnen profileren dat ze geschokt zijn van dit nieuws , dat ze hier geen weet van hadden en dat er protocollen moeten komen om te voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt? Frappant genoeg werd flapuit Britt Dekker afgebrand door haar Hilversumse collega’s nadat ze in 2018 en in 2019 openlijk over het coke gebruik van BN’ers sprak. Nogmaals, zolang er op de bekende huichelachtige manier gereageerd wordt, zal er niets of te weinig veranderen. Blijkbaar is dit grensoverschrijdend gedrag een algemeen geaccepteerd gegeven totdat er in je nabije omgeving iets vreselijks gebeurt of er weer een misdaadjournalist door een bekende drugsmaffia wordt omgelegd, dan staan we allemaal weer vooraan om te roepen dat er iets moet veranderen. Laten we hopen dat we het niet laten bij hard roepen en profileren, maar laten we met z’n allen toch vooral een kentering veroorzaken door onze verantwoording te nemen, elkaar aan te spreken op dingen die niet in de haak zijn..

Het vrijwel enige grensoverschrijdend gedrag wat in mijn ogen door de beugel kan en wat we de afgelopen twee jaar maar mondjesmaat hebben kunnen doen, is met vakantie gaan, de grens over naar het buitenland. Het is een druilerige week in Aalsmeer met weinig zon, en wat kun je dan verlangen naar vakantie bij het zien van al die reclames met mooie bestemmingen in verre landen. De corona-crisis is nagenoeg voorbij en dus kunnen we ons opmaken voor nieuwe grensoverschrijdende avonturen.

Ernst de Jong

Foto: Pixabay

Gepubliceerd: 6 februari 2022

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×