Gemeenteraad Aalsmeer bezoekt afvalverwerkingsbedrijf

Aalsmeer – Met ingang van 2023 wordt het huishoudelijk restafval van de gemeente Aalsmeer nagescheiden en verwerkt door Omrin. De gemeenteraad bracht op 9 juni een werkbezoek aan het bedrijf om met eigen ogen te kunnen zien hoe dit alles in zijn werk gaat. ‘Fascinerend om te zien wat er allemaal nog met afval gedaan kan worden’.

Schoner, stiller, duurzamer
De gemeenteraad stemde vorig jaar unaniem in met de inbesteding van de nascheiding en verwerking van het huishoudelijk restafval door Omrin. Het gaat om ongeveer 6.450 ton Aalsmeers restafval. De Meerlanden verzorgt de inzameling, Omrin doet de rest. De verwerking van het afval begint op Ecopark De Wierde in Heerenveen. Daar is de recycling groep letterlijk dag en nacht bezig met de verwerking van het afval.

Herbruikbare grondstoffen
Elke week verwerkt de scheidings- en bewerkingsinstallatie (SBI) 120 volle vrachtwagens aan restafval. Dat is meer dan 190.000 ton afval per jaar. Bij de SBI sorteren machines afval op soort. Blazers, zeven, trommels, infrarood installaties: er zijn honderden meters aan lopende band nodig om al dat afval te verplaatsen. Het afval wordt omgezet in herbruikbare grondstoffen. Het deel dat daarna overblijft wordt door verbranding omgezet in duurzame energie. Het vervoer naar de verwerkingsinstallaties in Heerenveen en Harlingen vindt ook op een duurzame manier plaats. Omrin rijdt vooral met voertuigen op groen gas, geproduceerd uit organisch restafval.

Gepubliceerd: 12 juni 2023 om 22:01 uur, geschreven door Elbert Huijts

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×