Mogelijk voor de zomer nog snel internet Uiterweg

Aalsmeer – Al jarenlang klagen de bewoners en bedrijven op de Uiterweg over het trage en onbetrouwbare internet. Omdat de aanleg van glasvezel nog zeker enige jaren gaat duren, mede door de renovatie van de gehele Uiterweg, lijkt er nu toch eindelijk een (voorlopige) oplossing te zijn gevonden.

In samenspraak met de Stichting Digitale Bereikbaarheid, Gemeente Aalsmeer is er door Erik Verbeek een kernteam Uiterweg opgericht, bestaande uit meerdere bewoners en bedrijven. In het najaar van 2023 is er een plan ingediend om de Uiterweg draadloos aan te sturen, vanaf de watertoren, middels een supersnelle straalverbinding. In opdracht van de gemeente heeft de Stichting Digitale Bereikbaarheid het plan verder technisch onderzocht en na akkoord door de gemeente, is het kernteam Uiterweg geformeerd. De gemeente zal in dit plan en proces uitsluitend een faciliterende rol hebben.

Vanaf eind deze week zal het kernteam bijgaande flyer verspreiden op de Uiterweg om te peilen hoeveel animo er is, om snel internet te realiseren middels deze draadloze techniek. Vervolgens zal de Stichting Digitale Bereikbaarheid in samenspraak met het kernteam Uiterweg meerdere partijen, zoals KPN, Delta etc. benaderen om een voorstel neer te leggen.

Uiteindelijk zal het kernteam in overleg met de Stichting Digitale Bereikbaarheid de partij kiezen, waarmee het project op de Uiterweg verder wordt uitgerold. Vereiste is wel, dat er minimaal 50 aansluitingen worden afgenomen, maar gezien de animo en behoefte onderzoek in het verleden lijkt dit geen belemmering te zijn.

Ongeveer zeven jaar geleden had Erik al in samenspraak met o.a. de Buurtvereniging en Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie ook een behoeftepeiling gedaan voor glasvezel en toen hadden ca. 300 gegadigden zich al aangemeld. Helaas trokken Caiway en de toenmalige investeerder zich destijds toch terug uit het project vanwege hoge kosten door verontreinigde grond.

Na reconstructie van de gehele Uiterweg , waarin ook een mantelbuis zal worden meegenomen, kunnen huishoudens alsnog worden aangesloten op het vaste glasvezelnet. Mits er tegen die tijd een geschikte provider wordt gevonden, maar dit is nu nog toekomst muziek, want hier gaan nog jaren overheen voordat het zover is.

Tot die tijd zal met behulp van de trots van Aalsmeer, de watertoren, uitkomst bieden om bewoners en bedrijven te voorzien van snel internet.

Gepubliceerd: 25 maart 2024

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×