26 oktober 2015

Adrie de Rooij

'Als kind mixte ik al drankjes èn muziek'

Naam: Adrie de Rooij
Programma: 'An en Aad show' op de dinsdag van 7 tot 9 of 7 tot 8 en 'Gospel Tracks', elke dinsdag van 6 tot 7
Doet: DJ
Werk: elektromonteur

Dinsdag laat. Onder de TL-lichten in de redactieruimte van Radio Aalsmeer. Geen thee. Geen koffie. Medepresentator Annamarie luistert en lacht mee tijdens het interview.

Hoe begon je bij de radio?
Als kind had ik wel eens de kriebels over radio. Als je vroeger langs Gouwerok fietste zag je daar het bord met ‘Radio Aalsmeer’ hangen. Daar was ooit de studio. Ik wilde er wel eens naar toe gaan om te kijken maar heb dat nooit gedaan. Iemand uit de kerk, Simon Dijkstra, was op zoek naar jonge mensen voor op de radio. De gemiddelde leeftijd was toen best wel hoog. Ik zat in de Goed Nieuws redactie. Wat we daar doen? We brengen het goede over het geloof. Amen Broeder!

Zowel Annamarie Noordhoek, waar ik mijn programma mee doe, als ik waren enthousiast. We kennen best wel veel mooie christelijke jongeren muziek. Ik had al wat met techniek, dat is ook een leuke link. Vroeger hadden we achter het huis een partyzaal. Mét bar. In een kwekerij. Ja, zo illegaal als het maar zijn kan. Als kind mixte ik daar de drankjes én de muziek. Mijn eerste uitzending was heel anders dan ik hoopte. Annamarie en ik moesten ons uur voorbereiden en we gaven onze CD’s aan de jongen daar van de techniek. Maar na een kwartier liep de mengtafel totaal vast! We klapten uit de uitzending! Radio stilte. Ha, ha! Wij vonden het toen niet zo fantastisch. Nou… eerst de voeding eraf en erop. Toen konden we weer verder. Tja, maar ons uur was al bijna voorbij. Vier weken daarna kwam die jongen niet meer opdagen. Sjefke Eikelenboom legde toen snel wat techniek uit en dat was mijn sprong in het diepe.

Waarom Radio Aalsmeer?
Waarom niet? Natuurlijk ook omdat ik gevraagd ben, maar ik voel ook verbondenheid. Je vrienden luisteren ernaar, je ouders. Het is een leuke groep.

Wat maakt je radioprogramma zo leuk?
Improvisatie denk ik. Ik weet soms tien minuten voor de uitzending nog niet wat we gaan draaien. Sterker nog, tien seconden voor de laatste plaat weet ik soms nog niet wat ik ga draaien. We hebben het foute uur. Heel veel mensen beginnen erover. Dat doen we om de acht weken. Ja, we hebben een heel verwarrend rooster. Maar er zit een patroon in! Als je het ziet dan denk je: “Ah, dát is het patroon!”
Er is geen programma dat muziek draait zoals wij doen. Christelijke reggae, pop, rock en dance. Als je dan zegt dat het bestaat zeggen ze “Huh, bestaat dat?”

Grootste Radio Aalsmeer blunder
Die weet ik nog heel goed! In de vorige studio hadden we een live band klaar staan in de lobby. Ik zei “Iedereen die nú belt gaat rechtstreeks in de uitzending! En toen belde de boze buurvrouw! Ze was zwaar gefrustreerd. Het was echt snikheet en het raam stond open. Dus het vrouwtje zat lekker op het balkon. Ik zei. “Ok, weet u dat u live in de uitzending bent?” Ze zei “OK.” en toen hing ze op. Ha, ha, ha.

Kan je zonder radio?
Nee, Als ik in Aalsmeer rond rij of in de schuur aan het klussen ben heb ik standaard Radio Aalsmeer aanstaan. Wat natuurlijk niet leuk is voor de technische staf. Want als ik een storing hoor dan ben ik ook degene die het altijd als eerste meldt aan Niels. Als hij niet slaagt voor school dit jaar dan weet ik hoe dat komt. Ha, ha.
In het oude rooster vond ik dat ik veel te weinig radio maakte. Maar één keer per maand. Veel te weinig. Ik wilde meer. Altijd leuk als ik een appje krijg of een bericht op facebook. Echt vanuit heel het land! Schagen, Hardinxveld. Aalsmeer verovert de wereld!

Wat maakt een DJ goed?
Ja, als je luistert naar je luisteraars. En je moet zorgen dat je geen witjes hebt tussen de fillers. Ja, ik vind mijzelf goed en lollig. Tot frustratie van mijn radio collega’s. Die kunnen dan niet meer serieus zijn.

Wat is je lievelingsprogramma op radio Aalsmeer?
Oei. Ik denk het programma “Nou en?” Het kinderprogramma. Met Dennis Wijnhout op de zaterdag van 9 tot 10. Dat Jip en Janneke verhaaltje. Erg leuk. Extra leuk met de jongere garde die hij erbij heeft.

Wie is je radio held?
Patrick Kicken sowieso. Hij doet in de uitzending geniale dingen met mensen. Met een soundbite lukte het hem een keer 28 minuten iemand aan de lijn te houden. Dan ben je in mijn ogen een held. Dan ben je écht een held.

Wat was je leukste Radio Aalsmeer uitzending ooit?
Zeker het bruggenfestival dit jaar. Daar heb ik nog flinke brandwonden opgelopen. Ik was daar iets te fanatiek op de plastic stormbaan. Ha, ha.  Zo leuk om daar in de openlucht mensen te interviewen. De Radio Aalsmeer jongens die meehielpen waren ook geweldig.

Wat is je lievelingsliedje?
Volgens mij heb ik die in mijn telefoon staan. Even kijken. Dance. Het begint met een O. Dit is hem: Oh, Snap It’s Luke! Strange Days. Het klinkt vrolijk en het is Christelijk. Ook een goed puntje.

Tekst: Anna Maria Mantel
Foto: Arjen Vos (Aalsmeer Vandaag)

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×