5 september 2016

Anna-Maria Giannattasio

'Bitter en zoet delen verbindt mensen'

Naam: Anna-Maria Giannattasio
Programma: Uur van Puur & Weekend Magazine
Functie: Programmamaker, DJ en presentator
Beroep: directeur Evenementenbureau Puur

Sfeer: Bij Anna-Maria aan de eettafel. Een warme zomerdag die klam te noemen is, maar onder het genot van een waterijsje merken we daar niets van.

Zelf start Anna-Maria altijd met de vraag “Waarom Radio?”, maar op het moment dat ze hem zelf voorgeschoteld krijgt moet ze lachen. “Oh ja! Wat goed dit.” De vrolijke spil binnen Radio Aalsmeer en kracht achter het wekelijkse interview zit deze week aan de andere kant. Ze geeft aan niet na te hebben gedacht over de vragen die ze zelf altijd stelt, want, zo geeft ze aan, dan zijn haar antwoorden spontaan en (hoe kan het ook anders) puur. Maar waarom dan dus radio?

“Het moest. Het moest van mezelf. Ik hou mijn hele leven al van radio. Ik vind het magisch. Als klein meisje van zeven ging ik de straat op met mijn eigen radiootje om mensen te interviewen. Dan stond ik op het Centraal Station van Amsterdam met mijn taperecorder en microfoon alleen. Best wel raar hè? Ik nam mijn eigen nieuwsbulletins op waarmee ik mensen wilden verrassen of laten schrikken. Op warme dagen als deze had ik dan mijn weerbericht klaar waarin te horen was dat het de volgende dag slechts 2 graden zou worden. In de tussenliggende jaren heb ik eigenlijk nooit tijd vrijgemaakt voor het radiomaken en twee jaar geleden besloot ik om me het ambacht echt eigen te gaan maken. Om dat voor elkaar te krijgen ben ik me gaan oriënteren. Ik heb een aantal radiostations bezocht, maar ik vond nergens wat ik bij Radio Aalsmeer vond. Het is een lappendeken van allerlei soorten mensen, eigenlijk een soort Sesamstraat waar voor iedereen plek is. Dat maakt dat Radio Aalsmeer hart heeft. Dat zocht ik. Dat vond ik belangrijk. Vervolgens heb ik mezelf eigenlijk gewoon opgedrongen aan programmaleider Marcel (van der Velde). Ik belde Marcel op om aan te geven wat ik wilde en hij zei ‘Kom maar met een voorstel.’”

Op de vraag of ze nu, twee jaar na die beslissing, nog zonder radio kan is het antwoord erg sluitend: “Nee.” Maar wat vindt ze dan bij de radio waar ze nu niet meer zonder kan?
“Het geeft mij de hoognodige adrenalinestoot en het zorgt dat ik een betere versie word van mezelf. Ik leer zo veel nieuwe dingen; op het gebied van techniek, interviewtechniek, omgangsvormen binnen een vrijwilligersorganisatie. Ik ben zo gegroeid door Radio Aalsmeer. Daarnaast is het gewoon tè leuk. De mensen zijn tè leuk en het ambacht is tè leuk. Het is echt bijzonder.”

Op maandagavond tussen 6 en 7 is Anna-Maria te horen in haar eigen programma: het Uur van Puur. Wat maakt dat programma nou bijzonder om te maken en om te luisteren?
“Het Uur van Puur is social radio. Radio luisteren gaat samen met interactie op andere kanalen. Daarnaast heb ik echt de meest fantastische gasten al mogen ontvangen. Onlangs had ik één van de directeuren van één van de grootste online reclamebureaus van Nederland in de uitzending en die uitzending ging het gesprek over hoe het was om een cyborg te zijn. De mensen maken het leuk. Het Uur van Puur voelt alsof ik elke week een verjaardagspartijtje heb, er komt visitie, maar er wordt niet gesproken over koetjes en kalfjes, maar over inhoudelijke dingen. Verder is het enige verschil dat iedereen na een uur weer naar huis gaat van dit partijtje. Iedereen gaat zijn eigen weg, maar met de kennis die ze hebben opgedaan in het programma. Je kunt mensen echt anders laten denken. Dat vind ik het mooie aan het Uur van Puur: je stapt elke maandag uit je eigen kringetje. Mijn co-host is @Wilg (Esther Gons) en ze maakt mij blij met haar zwoele stem en slimheid. Ze is super.”

Bij welk programma bij Radio Aalsmeer zou je ook passen?
“Oeh. Nou, ik ben de joker van het Weekend Magazine. Daar kunnen ze me vaak inzetten bij paniek. Verder weet ik niet of ik per se ergens zou passen. Elke programma is een reflectie van de persoonlijkheid van de maker. Ik denk dat ik te autonoom ben om ergens anders aan te sluiten. Ik ben wel fan van heel veel programma’s. Die andere programma’s kan ik wel kleuren, zoals ik doe bij het Weekend Magazine.”

Wat is je mooiste radioherinnering?
“Één van de gaafste uitzendingen vind ik die met Henk de Velde, de solozeiler. Het is een enorm filosofische man die ik al jaren ken via social media. Het is mooi om zo nu en dan jouw leven naast dat van een ander te kunnen leggen. Waar hij soms ergens in de buurt van een tropisch eiland verblijft ben ik op zoek naar parkeerplek in Amsterdam. We benijden elkaar niet, maar we kunnen wel heel veel van elkaar leren. Wat ik bijzonder vond aan die uitzending is dat je, net als eigenlijk iedere uitzending, komt tot ‘waarom’-vragen. Die inzichten kunnen je heel veel leren.”

Welke programma’s bij Radio Aalsmeer beluister je graag?
“Ik luister bijna alles terug! Sommige omdat het moet van mijzelf. Ik wil leren en hou mijn collega’s scherp met ongevraagd advies daarna. Dat doen ze bij mij ook! Zo helpen we elkaar. Mijn favorieten zijn Sem op Zaterdag, Radio Revue, Joke Wegman op Zondag, Cock op vrijdagnacht met Collectable. Totale groupie ben ik van de DakvanjeHouse-Mix vrijdagavond om 11 uur. Live! Door de radio ontdekte ik deze muziek. Het voelt voor mij als een impressionistisch schilderij en dat vind ik erg lekker!

Wie zijn je radiohelden?
“Ik vond Meta de Vries en Tineke de Nooij heel goed. Paul de Leeuw was vroeger erg goed op de radio. Wat hen zo goed maakt zijn hun warme karakters. Ze lachen ze niet alles weg maar proberen ze altijd tot de kern van bepaalde zaken te komen. Ja ook Paul ooit. Mieke van der Weij staat ook hoog op mijn lijstje. Zij straalt rust uit, heeft oprechte interesse en is heel echt. Waar veel mensen heel erg gevormd worden door de radiotrainingen die ze hebben gevolgd blijft Mieke van der Weij heel erg dicht bij zichzelf. Ik hoop dat ook te blijven doen.

Ook het programma Radio Kunststof beluister ik graag. Ken je dat? Dat is elke dag om zeven uur en daarin worden mensen uit de culturele sector geïnterviewd. Als ik het niet live luister dan luister ik het wel terug. Altijd!

Wat zijn je wensen?
“Uiteindelijk ga ik nachtradio maken. Ooit. In de nacht wordt alles anders. Ik zit met het Uur van Puur nu rond etenstijd en dat is hectisch.

Tevens hoop ik dat we bij Radio Aalsmeer mensen kunnen (blijven) binden en inspireren om af en toe over elkaars schutting te kijken en misschien zelfs even bij elkaar de tuin in te lopen. Het bitter en het zoet delen verbindt mensen. Dat is waardevol en dat moeten we koesteren. Radiomaken is een hobby maar ook een plicht. Je moet kwaliteit leveren en de luisteraar raken. Elke minuut.

Tekst: Lianda vd Schilden
Foto: Arjen Vos

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×