19 september 2016

Esther Gons

'Radio is theater met je stem'

Naam:  Esther Gons (@Wilg)
Programma: ‘Uur van Puur’
Functie: side-kick en andere creatieve dingen
Beroep: eigenaar Next Amsterdam, investeerder en begeleider van startups in de technologische sector

Sfeer: Veel chocolade, buiten horen we sirenes, Esther tekent tijdens het interview.

Waarom maak je radio?
Ik had nog nooit van Radio Aalsmeer gehoord terwijl ik hier al twintig jaar woon. Het begon heel ongebonden. Ik kom er langzaam achter dat radio stiekem toch wel heel leuk is. Radio is namelijk zo anders dan dat je met elkaar praat, twittert of schrijft. Ik kende Radio Aalsmeer dus nog niet. Dat is best wel raar. In een lege studio bleek daar een hele hippe radio studio te zitten.

Radio is theater met je stem. Op zo’n moment ben ik toch iemand anders. Ik vind het ook helemaal niet erg om mijn stem terug te horen. Ik ben veel leuker op de radio. Radio lijkt op Twitter. Er zit een laagje tussen.

Hoe begon je?
Het was geen keus. Ik ben een paar keer op de radio geweest bij het ‘Vrijdagavondcafé’ van Ron Leegwater. Ik kende Ron van Open Coffee Aalsmeer. Hij vroeg mij een paar columns te schrijven en voor te lezen. Het was heel gezellig. Zangeres Bonnie St Claire kwam langs of politieman Eric. Ik vroeg mij wel af hoeveel mensen er luisterden , maar ik merkte het gelijk.  Er kwam later iemand naar mij toe in Boekhuis Aalsmeer en hij zei: “Je bent nu een echte BA-er”.  Ik vroeg nog wat hij daarmee bedoelde. Een Bekende Aalsmeerder dus! Later zei iemand: “Het gaat een stuk beter met je stem hé?” Op dat moment dacht ik; er zijn dus meer dan twee mensen die luisteren. En toen ging Anna-Maria radio maken, twee jaar geleden. ‘Uur van Puur’. Iets maken met Anna-Maria is altijd een feestje. Het is chaotisch, soms vreselijk ingewikkeld maar altijd goed en gezellig. Ik denk dat ik in principe het concept radio wel heel leuk vind.

De eerste keer
Dat vond ik wel heel eng ja. Ik had geen idee hoe het aan de andere kant eruit zou komen.  Ik had een column geschreven over Aalsmeer. Over de bussen geloof ik. Dat moest ik voorlezen. Ik leerde gelijk dat het op de radio allemaal veel langzamer moet.

Het moeilijkste bij de radio lijkt mij techniek. Ook omdat ik mij daar nog helemaal niet in heb verdiept. Ook omdat ik dat ook eigenlijk helemaal niet wil. Ik heb wel een techniek cursus gedaan. Ik kan het wel, denk ik. Maar ik doe het niet, want als mensen dat weten dan is het klaar. Ik heb veel te doen. Dan blijft er geen tijd meer over.

Wat doe jij bij de radio
Ik ben side-kick bij ‘Uur van Puur’. Ik laat mij altijd overvallen qua gast. Ik vind het makkelijker ad hoc dingen te vragen. Dan luister ik ook echt naar de gasten. Dan komen de vragen die ik écht wil vragen. Wat ik wel voorbereid is de ‘Week van Wilg’. Daarin vertel ik over de Social en Technologische trends en weetjes die ik tegen ben gekomen.  De hele week spreek ik dingen in op mijn IPhone. Dan ga ik ook een rondje langs blogs om bij te blijven in mijn vakgebied en nog een extra rondje. Op de dag zelf zoek ik naar juicy Social Media nieuws. Ik vind het wel leuk dat ik bij de radio incognito ben. Met mijn bedrijf Next Amsterdam ben ik de hele tijd met start-ups bezig. Iedereen kent mij, vraagt dingen aan mij. Bij de radio ben ik gewoon Wilg. Ik kan heerlijk mensen uithoren zonder dat ze weten wie ze voor zich hebben.

Waar ben je het meest trots op?
Het is mooi te merken dat Radio Aalsmeer gegroeid is de afgelopen jaren. Toen ik begon was het alsof het nog een beetje in de suffigheid hing. Het lijkt alsof de radio nu veel meer impact heeft in Aalsmeer. Net als met de pramenrace. Ik lag vorige week op mijn ziekbed en we hadden een drijvende studio op een boot. Dan ben ik best wel trots op Aalsmeer.

Het leukste vond ik de locatie uitzending  van de nieuwjaarsborrel van de gemeente Aalsmeer.  We waren met een Radio Aalsmeer team in het gemeentehuis. We zonden een Live uitzending uit van de toespraak van burgemeester Nobel en we hadden ingeplande gasten die naar de radio booth toekwamen. Ik mengde mij met locatie microfoon tussen het publiek dan. Het viel mij op dat er zoveel mensen waren die het beste voorhadden met Aalsmeer. Ik ben erachter gekomen dat ik het leuk vind om mensen random te interviewen, dat je toch een gesprek kunt sturen. Ik heb veel geleerd van collega’s Niels en Lennart. Zoals ze iets aankondigen of een jingle maken. Hoe ze met hun stem spelen. Hoe ze het brengen.

Wat is je lievelingsprogramma?
Dat is de ‘Dak van je Housemix’, dat luister ik nog wel eens. Ik had in het begin helemaal niks met Radio Aalsmeer en ik luisterde dus niet. Heel soms de ‘Top 10 van…’. Dat is op de maandag. Dan zijn er wel eens mensen die ik ken. En al die live uitzendingen, die zijn echt de moeite waard. Het is alsof je er echt bij bent, dat is echt leuk.

Cock Bareuh verrast mij zo af en toe positief. Ik vind het mooi hoe hij muziek en de gedachten erover bij elkaar brengt. Dat kan mij soms raken. Dat zocht ik niet achter hem. Ik vind Kim van ‘Let’s Go’ op de vrijdag een superbabe, maar dat heeft niks met radio te maken. Anna-Maria is altijd nummer één. Anna-Maria is waarom ik bij de radio ben.

Wat ik grootste blunder?
Meestal is dat wanneer ik nog aan het praten ben terwijl de microfoon aanstaat. Of als ik teugluister en denk :”Waarom heb ik dat gezegd?” Dan kan ik op Twitter mijzelf wel aanvullen en zeggen dat het anders was. Ik vind dat ook niet erg.

Wie zijn je radiohelden?
Nou ik vind de column van Kustaw Bessems van BNR altijd heel goed. Hij is heel scherp en heeft een prettige stem. Tom van het Hek ook. Hij stelt goede vragen, is rustig. Kan een beetje provoceren zonder door te drammen. Precies de juiste balans.

Kan je zonder radio
Bedoel je radio maken of radio luisteren? Zonder radio luisteren kan ik niet. Of het nu een podcast of Spotify  is. Voor mij zijn dat allemaal vormen van radio. Zonder radio maken kan ik wel. Maar het is net even een extra dimensie in mijn leven om het wél te doen.

Wat is je lievelingsliedje?
Dat verandert mee met hoe tijd verloopt of vloeit. Op dit moment ben ik gecharmeerd van Pip Blom. Ze is de dochter van een goede vriend van mij, Erwin Blom.

Haar heb ik haar eerste stappen in de muziek zien doen. Zonder management of begeleider is ze groter geworden Ik vind haar liedjes mooi. Taxidriver is echt leuk. Ze is 20 echt een singer/songwriter met gevoel.

Tekst: Anna-Maria Mantel
F
oto: Arjen Vos

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×