18 december 2016

Frederik Tijssen

'Radio is de perfecte hobby om jezelf te ontwikkelen'

Naam: Frederik Tijssen
Programma: Dak van je House Mix, Secret Stereo, Super Zaterdag
Functie: DJ bij de lokale omroep, bestuurslid, alter ego DJ Frezo Vivace

Sfeer: Radio redactieruimte. Plastic bekertje met lauw water. Enthousiaste DJ.

Waarom maak je radio?
Mijn drijfveer? Ik vind het leuk dat ik iets kan doen in een studio die ik nooit zelf zou kunnen betalen. Ik hou van muziek. Vind het leuk dat ik goede muziek aan andere mensen kan laten horen. Ik vroeg me af hoe en dat vond ik in de vorm van radio maken. Dat is extra leuk! Ik hou ook van de interactie. Het is superleuk om op de radio platen aan te kondigen, zo laat ik de luisteraar nummer acht van een album ontdekken.

Hoe ben jij begonnen met radio maken?
Toen we thuis sneller internet kregen, kocht ik gelijk het goedkoopste microfoontje in de computerwinkel om de hoek. Hij leek op zo’n microfoon uit bijvoorbeeld de raadszaal. Zo begon ik. In de auto luisterde ik met mijn vader en moeder al veel naar de radio. Later ontdekte ik Gerard Ekdom en Michiel Veenstra met ‘EkStra Weekend’, vrijdagavond op 3FM. Dat was serieus legendarisch. In 2006 begon ik met internetradio bij R54. De naam van mijn programma was ‘The Weekend Special’. Ik heb dat twee jaar gedaan. Mijn docent natuurkunde op het Keizer Karel College vernoemde zijn strafwerk altijd naar sausjes en als je op vrijdag wat mee kreeg, heette dat ‘The Weekend Special’. Dat vond ik uiteindelijk wel een mooie naam voor mijn eerste radioprogramma.

Aanvankelijk wilde ik een internetradiostation beginnen met Oberon, vriend van de middelbare school. Radio 15-6 zou het heten, tel maar waar de O en F in het alfabet voorkomen. Dat was rond 2004. We vulden elkaar mooi aan. Hij onderzocht de techniek en ik zat meer aan de creatieve kant. Officieel moet je een muzieklicentie hebben, dat was 500 euro. Dat hadden we natuurlijk niet, dus kwam het nooit van de grond.

R54 was opgezet door wat jongens van de Veronica Radioschool, zij konden wel voor elkaar krijgen wat Oberon en ik niet lukte. Er was geen studio, ik maakte via internet gewoon radio vanuit huis. Bij R54 werd ik ook gecoacht, hoe maak je nou radio? Ik zat er tot mijn 16e bij. Nu ik terugkijk kon ik toen niet goed op waarde schatten wat al die jongens deden voor R54. Ik heb er veel van geleerd en meegemaakt, zelfs een keer een live-uitzending vanaf de Euromast voor het KWF!

Wat ik daar allemaal heb geleerd?
Hou je verhalen kort. Zorg voor een begin en eind van je verhaal en programma. Praten met minder ‘Uh’ en je hoeft niet áltijd het intro vol te praten, al blijft dat wel een van de leukste dingen. En praat altijd met je luisteraar, dus met ‘je’ of ‘u’. Niet óver je luisteraar. Op een gegeven moment stopte ik bij R54. Eigenlijk kwam het niet meer uit, elke zaterdag van zes tot acht. Ik was er klaar mee. Het spannende en gave was eraf voor mij. Ik was even klaar met radio.

Hoe begon je bij Radio Aalsmeer?
Oberon nodigde me in de kerstvakantie van 2008 uit om met hem mee te gaan. Hij bleek toen bij Radio Aalsmeer te zitten, met Niels Tenhagen en Olmo Garcia Koel deed hij het programma ‘On Air’. In december 2008 ging ik er een paar keer heen en het was in een echte radiostudio! Dat was in de Bacarrastraat. Ik arriveerde als eerste en een oudere man met een echte radiostem deed de deur open. Hij liet me de studio zien en hoe ik liedjes kon voorbeluisteren. Hij zei: ”Zet maar wat leuke liedjes klaar voor de jongens”. Dat was Jan Peterse. ‘On Air’ stopte niet veel later.

Ik miste op een gegeven moment toch het radiogedoe. Ik merkte dat ik blij werd van het Glazen Huis en dat ik weer een programma wilde maken. Toen sprak ik Niels Tenhagen die ik bij ‘On Air’ had leren kennen en hij had dat gevoel ook. Bijna gelijktijdig zaten we op MSN en spraken we elkaar daarover aan. Niels nam contact op met Jan Peterse en hij zei gelijk: prima! Niet veel later hadden we onze eerste uitzending. Dat was in februari 2010. Ik mis echt de verhalen van Jan, hij was er namelijk altijd voor wij aan ons programma begonnen en dan babbelden we over van alles en nog wat.

De tweede uitzending hadden we pas een naam, het werd ‘De ShowKas!’. De naam moest natuurlijk bij Aalsmeer passen. Meer, Westeinder, bloemen, radioshow, kas… De ShowKas! Weer een week later hadden we de jingle. Het programma was leuk, snel, fris, humor en lachen. We kwamen niet meer bij, net als onze voorbeelden van ‘EkStra Weekend’.

We hadden echt een radioklikje. Niels wist ook van mij dat als ik een verhaal vertelde het soms wat lang is, dat is juist leuk. Ik ben van het delen. De ShowKas was een cool programma. Het klikte gewoon, altijd lachen.

Wat heeft radio je gebracht?
Je leert heel veel van het maken van een radioprogramma. Het is een perfecte hobby om je te ontwikkelen. Je leert duidelijk praten en je verhaal bondig te maken. Ook leer je goed improviseren. Als de schuif open gaat moet je ook wat zeggen. De mensen bij Radio Aalsmeer zijn ook gezellig, leuke contacten. Er zijn heel veel verschillende persoonlijkheden. Dat is ook de grote uitdaging. We hebben bij Radio Aalsmeer na 25 jaar een vrijwilligersgroep uit alle lagen van de samenleving. Ieder met een andere kijk op de wereld. Daar moet je een lijn in zien te vinden. Zo samenwerken leer je nergens anders!

Wat doe je nu bij Radio Aalsmeer?
Sinds mei dit jaar zit ik in het bestuur. Ik neem wat taken voor mijn rekening die met PR en communicatie te maken hebben. Die ervaring heb ik vanuit mijn studie communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit en ik deed ook veel commissiewerk en een bestuursjaar bij mijn faculteitsvereniging daar.

Mijn huidige programma bij Radio Aalsmeer is de ‘Dak Van Je House-mix’. @DVJHmix op Twitter. Dat is vijf à zes jaar geleden ontstaan. Hoe zat het ook al weer? In ons programma ‘De ShowKas’ was er altijd het item ‘de Dak Van Je House-plaat’. We maakten een normaal radioprogramma, maar ik was ernaast ook begonnen als club dj. Ik wilde ook wel eens wat goede danceplaten laten horen! Daar is uiteindelijk de mix uit ontstaan. Het programma is een clubmix van mijn alter ego Frezo Vivace. Frezo is de zomerse DJ met melodieuze klanken. Het is een live-mix. Ik begin altijd met rustige deephouse, om in een uurtje op te werken naar progressive house en trance. Het voelt als een gegarandeerd goed begin van mijn weekend. De Dak van Je house mix is ook interactief. Luister maar mee. Tussendoor word je extra gemotiveerd door de gastoeter als de show is losgebarsten! Dat is het moment van de #PWEP. Verder maak ik één keer per maand met Lennart Bader en Niels ’Super Zaterdag’ en de vijfde zaterdag in de maand ‘Secret Stereo’. Dat is heel leuk.

Wat vind je goede programma’s bij Radio Aalsmeer?
We hebben een goede variatie aan programma’s. Bij ‘Door de Mangel’ stellen ze altijd goede vragen aan Aalsmeerders op de maandag. ‘Let’s Go’ is trouwens óók een heel leuk programma, extra leuk voor lagereschoolkinderen op de vrijdag. Van Kim Maarse. ‘Halte Zwarteweg’ steekt ook heel veel tijd en moeite in hun programma en het is ontzettend leuk om naar te luisteren. Goede radio is niet te laf, zorg dat je altijd iets opmerkelijks hebt om over te praten en stap eens uit je comfortzone.

We worden bij Radio Aalsmeer steeds completer. Ik ben benieuwd hoe het gaat met de nieuwe manier van samenwerking met de buuromroepen. We moeten nooit op de automatische piloot werken. Toffe, goede en lokale kwaliteitsradio afleveren met een station dat de zaken goed voor elkaar heeft en een daadwerkelijke bijdrage levert aan Aalsmeer en Kudelstaart!

Tekst: Anna-Maria Mantel
Foto: Arjen Vos

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×