8 januari 2017

Jan van Veen

'Het is belangrijk dat je de luisteraar serieus neemt'

Naam: Jan van Veen
Programma: Weekend Magazine
Functie: Presentatie en muzieksamenstelling. Ik ben er nog maar pas. Hoewel het niet zo voelt.

Sfeer: Mooie verhalen in de redactieruimte. Relaxed en gedegen. Net als Jan zelf.

Waarom maak je radio?
Dat is niet zo makkelijk te beantwoorden. In 2014 ben ik gepensioneerd. Ik was al vanaf mijn zesentwintigste directeur bij Openbare Basisschool Kudelstaart. Dan maak je nog weleens een babbel met mensen.

Radiocollega Elbert zei: "Weet je wel wat je gaat doen nu?" Hij was tot mijn pensioen een ouder op mijn school en ik heb jaren met hem gevoetbald. Hij wist dat ik het leuk vind om mensen te vermaken en toneel te spelen. Hij zei: "Ik zoek iemand naast mij bij het programma Weekend Magazine", en zo kwam ik bij Radio Aalsmeer.

Eigenlijk wil ik liever een muziekprogramma. Maar ik heb het omgedraaid. Ik presenteer, maar zorg ook voor een verhaaltje bij de platen. Ik ben goed in de jaren zestig maar slecht in de jaren 90. Ik leef, luister en lees alles in de jaren 60 en 70 zo'n beetje. Ik vind Radio Aalsmeer gewoon hartstikke leuk en leef naar de zondag toe. Het heeft iets gebracht, dat vind ik echt leuk. Mooie dingen vertellen.

Hoe kom jij als Amsterdammer in de gemeente Aalsmeer terecht?
Fundamenteel ben ik Amsterdammer, maar in het dagelijks gebruik een Aalsmeerder. Ooit woonde ik op mijn achttiende een jaar in Enkhuizen. Ik wilde weten hoe het was om uit huis te zijn. Na een jaar had ik best wel spijt. Ik had namelijk zulke lieve ouders.  Maar ik had wel geleerd, dat het dorpsleven goed is. Dat is de plek waar mensen wat voor elkaar over hebben. Toch ging ik graag terug naar de omgeving van Amsterdam waar ik pedagogiek studeerde en voetbalde. Het werd Aalsmeer, lekker dichtbij de stad, en toch het dorpsleven! Vier jaar later, in 1974, las ik een advertentie in de Aalsmeerder Courant dat er een directeur werd gezocht voor een basisschool in Kudelstaart, waar op dat moment nog geen openbare school stond. Ik werd tot mijn geluk benoemd en ik startte daar toen met maar 28 leerlingen en vond alles wat er om me heen gebeurde leuk, zoals begin jaren 80 toen Aalsmeerse Belangen werd opgericht en ik daar deel van uit mocht maken.

Wie zijn je radiohelden?
Joke Wegman doet het heel leuk met ‘W op zondag’. Ze komt over alsof ze het zo uit de losse pols doet. Sem van Hest is ook zo gedreven en goed. Dat is dus het programma ‘Sem op Zaterdag’. Je moet dan ook extra gedreven zijn als radiomaker, anders moet je dit werk niet doen. Je moet echt iets brengen. Het is belangrijk dat je de luisteraar serieus neemt. Je zit er niet voor jezelf, je zit er om inlichtingen te geven en bijzondere dingen te laten horen.

Boven aan mijn lijstje staat Elbert Huijts. We kunnen het goed met elkaar vinden. Binnen twee uitzendingen al vormden we samen een goed team. Eigenlijk wilde ik trouwens niet op de zondag, maar het voelde goed samen.

Kan je zonder radio?
Nee! Absoluut niet! In de ochtend komt de Volkskrant binnen en dan gelijk de radio aan. Ik start altijd met radio. Bijna altijd Radio2. Als ik zin heb in een praatje dan doe ik Radio 1 aan. Ekdom en Schiffers, dat zijn de mensen waardoor ik ben beïnvloed.

Wat is je lievelingsliedje?
If I fell van de Beatles. Als je goed luistert naar de stemmen van McCartney en Lennon die langs elkaar schuren. En al is het inhoudelijk wat zoetsappig, het is een prachtnummer om naar te luisteren! Luister hier.

Tekst: Anna-Maria Mantel
Foto: Arjen Vos

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×