12 september 2017

Laurens Niezen

'Later wil ik bij QMusic'

Naam: Laurens Niezen
Programma: ‘DIT’ (DJ’s in training) en ‘Let’s Go’
Functie: Jeugdmedewerker, techniek en presentatie. Fotograaf voor de Radio Aalsmeer website.
Doet: Druk met school en stage. Doet aan fotografie, ook voor Aalsmeer Vandaag en Kawijko Media.

Sfeer: Buiten is het herfst en binnen drinken we water uit plastic bekertjes in de redactieruimte van Radio Aalsmeer.

Waarom maak je radio?
Om mensen te entertainen. Wat daar leuk aan is? Alles! Het is leuk om radio te maken. De mooiste locatie-uitzending vond ik de Pramenrace. Dat was vanaf een boot. Dat dat überhaupt kan! Radiomaken doe ik voor mijn plezier.

Hoe kwam je bij Radio Aalsmeer?
Ik kwam voor het eerst in de studio toen ik twaalf of dertien jaar was. Nu ben ik zestien. Mijn moeder vertelde mij op een dag dat er lokale radio in Aalsmeer bestond. Met presenteren was ik namelijk al heel vroeg bezig. Als kind maakte ik met een microfoon cassettebandjes vol. Gewoon in mijn eigen kamer. Toen ik hoorde over Radio Aalsmeer belde ik zelf op naar de studio. Daar kreeg ik Jan Peterse aan de lijn. 'Kom maar een langs' zei hij gelijk. Vanuit mijn huis kon ik het lopen.

Wat dacht je toen je voor het eerst die radiostudio binnen kwam?
Veel knopjes! Ik dacht gelijk: ‘Wat tof dat ik dat allemaal ga leren!’ Jan Peterse zei toen tegen mij dat er een kinderprogramma was en dat ik daar maar een keer moest meekijken. Na twee jaar kwam Marcel de programmaleider naar mij toe en zei “Zullen we eens rond de tafel gaan zitten over wat jij precies wilt?” Vanaf die dag ging ik elke vrijdag in de middag even techniek leren. Wat ik daar leerde? Hoe de mengtafel werkt bijvoorbeeld.

Wat was de eerste keer dat je live op de radio was?
Mijn eerste keer live was bij het programma ‘Aalsmeer Politiek’. Ik vond het wel heel spannend. Het ging gelukkig goed. Bij dat programma zijn er veel presentatoren en gasten. Raadsleden, wethouders. Ik moest toen muziek starten, jingles klaarzetten en fillers gebruiken. Een filler is de achtergrondmuziek dat je vaak hoort bij gesprekken op de radio. Het was echt geweldig om te doen. Ook leerde ik gasten te ontvangen.

Na een paar maanden kwam de volgende stap. Dat kwam omdat ik toen collega Kim Maarse heb ontmoet. Ze is radiomaakster en presentator bij ‘Let’s Go’, het kinderprogramma. Eerst keek ik mee en nu ben ik elke vrijdag de vaste technicus.

Wat is ‘Let’s Go’?
Het is een kinderprogramma op de vrijdag om zes uur. Een uur vol muziek en gasten. Elke week weer iets anders. ‘Let’s Go’ is voor kinderen tot groep acht denk ik. Soms ook iets ouder. Ik verheug mij altijd op de vrijdag. Ik hou van techniek en Kim is leuk. Het is echt bijzonder hoe Kim dat doet met de kinderen. Alles uitleggen, ze op hun gemak stellen. Sommige kinderen zijn heel zenuwachtig de eerste keer. Dat was ik ook. ‘Let’s Go’ is mijn favoriete programma. Wat ik ook luister? Het programma ‘NerdAlert’ is goed. Er zijn leuke items en gezellige gasten. Dat is elke zondagavond.

Wat is moeilijk bij Radio Aalsmeer?
Ik luister mijzelf vaak terug en dan denk ik altijd: ‘Ben ik dit?’ Vond ik in het begin echt lastig. Hoe vaker ik nu programma’s terugluister, hoe meer ik daar aan wen. Voor mij is radio pas goed als alles meezit. De gasten én de techniek. Later wil ik naar Q music. Wat ik daar wil doen? Zeker techniek en ik denk ook presentatie. Mijn collega Niels zit bij Radio 1 op zo’n techniekwagen met schotel. Dat lijkt mij ook mooi.

Soms is radio maken ook echt moeilijk. Bij ‘Downtown Radio’ in de Ophelialaan moest ik wel vier of vijf uur lang de stemmen van mensen die een verzoekje hadden ingesproken, knippen en plakken. Aan het einde van de dag was ik best moe.

Kan je zonder radio?
Nee, ik zou de gezelligheid missen. De spanning van een leuke locatie-uitzending. De vriendschappen en de leuke feestjes.

Wie is je radioheld?
Mijn radioheld is Kim Maarse. Ze kan heel goed presenteren en luisteren. Ze maakt gewoon een goed programma.

Wat is je favoriete lied?
Mijn favoriete lied is Armin van Buuren met Sunny Days klinkt lekker zomers maar Mi Gente van Willy William klinkt ook goed.

Tekst: Anna-Maria Mantel
Foto: Arjen Vos/Aalsmeer Vandaag

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×