28 december 2015

Lianda van der Schilden

'Radiowerk dwingt mij dingen te leren'

Naam: Lianda van der Schilden
Programma: Radio Revue. Elke woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Samen met Robert Arendse.
Wat: (mede)presentator en programmamaker. DJ is teveel eer.
Werkt als: docent Engels op het Alkwin Kollege.

Sfeer: Thuis bij Lianda aan tafel. Buiten is het donker. Er is thee en schemerlicht.

Hoe begon je bij Radio Aalsmeer?
Ik was op dat moment 22, ik schreef muziek, speelde gitaar en zong. Het begon eigenlijk door Rinus van Itterzon. Hij had mijn eigen muziek gehoord, draaide het in zijn uitzending en ik hoorde hem zeggen: “Mischien is het wel leuk als ze hier komt optreden.” Via Facebook liet ik hem weten dat me dat gezellig leek. Vanaf toen zat ik met enige regelmaat bij Rinus, in eerste instantie in de Baccarastraat en daarna in Crown, gewoon als gast in het programma ‘Aalsmeer By Night’. Het was heel los en ongedwongen. Rinus en ik delen onze muzieksmaak.

Ik dacht toen “Dat kan ik ook, dat wíl ik ook!” Het begon te kriebelen. Ik hoorde dat ik contact moest opnemen met Jan Peterse. Jan kende mij nog van de sportreportages bij de korfbal die hij het verleden had gedaan. Hij was enthousiast en dat motiveerde mij enorm. Hij was wel warrig, maar dit paste ook wel. Geheel in zijn stijl zei hij: “Dat is mooi, gaan we doen.”

Wat was je eerste programma bij Radio Aalsmeer?
Eerst heb ik een jaar Lion’s Radio gepresenteerd; muziek en achtergronden. Dat was veel meer uit de losse pols. Het was een soort eerbetoon aan mijn vader, Cees van der Schilden. DJ/eigenaar van Lion’s Disco, een blijk van waardering voor zijn muzieksmaak.
Bij mijn eerste uitzending ging mijn vader nog mee, maar in de techniek vond ik snel mijn weg. Lion’s Radio is niet te vergelijken met wat ik nu doe. Er was nog geen strak schema. Iedereen was positief, maar daar heb je niets aan. Ik heb een ontzettende lieve moeder die irritant eerlijk is. Als ik thuiskwam zei ze :”Het was leuk, maar…”  Juist die eerlijke feedback heeft er voor gezorgd dat ik me bijvoorbeeld bewust ben van mijn stemgebruik en dat ik altijd aan mijn voorbereiding moet werken. Weet je, als docent presenteer ik mijzelf elke dag. Radiomaken betekent dat ik een heel andere kant van mezelf mag presenteren en die kant in een muzikaal jasje mag steken.

Nu maak je een Radio Revue. Hoe is dat gekomen?
Toen ik moest stoppen met radio vond ik dat gewoon een ontzettende domper. Ik begon weer met studeren en de colleges vielen gelijk met Lion’s Radio. Na drie maanden vroeg ik aan mijn beste vriend Robert: “Joh, heb jij niet zin om samen een programma te doen?” Hij zei: “Dat is goed!” Eigenlijk wilden we gelijk starten. Wat ons betreft het liefst gisteren.

We vergelijken onszelf graag met Carlo en Irene. Hun dynamiek is voor ons absoluut een voorbeeld, hoewel de rolverdeling anders is. Bij hen is Carlo absoluut dominanter. Wellicht dat ik dat ben, maar dat verschil is veel subtieler. We leverden een plan voor het programma in bij Marcel, twee kantjes lang. Vanaf de eerste uitzending was het ouwe jongens krentebrood!

Wat is Radio Revue:
Ons programma doet zijn naam eer aan; je hoort alle aspecten van de muziek voorbijkomen. Er is interactie met het publiek middels de Pop Quiz. Er is infotainment doordat de muziekgeschiedenis aan bod komt. Daarnaast hoor je verschilldende stijlen en achtergronden van de muziek. Afgelopen week was er ook een recordaantal deelnemers dat aan onze quiz meedeed. Ook kregen we via Facebook heel veel suggesties binnen, dat is kicken.

Kan je zonder radio?
Nee, het is absoluut verslavend. Ik kan een stukje van mijzelf kwijt. Ik hou van het uitzoeken en delen van muziek met mensen die je normaal nooit ontmoet. Het dwingt mijzelf ook om dingen te leren, creatief denken bijvoorbeeld. Als ik met Robert samen ben dan vullen we elkaar zo aan. In je eentje voorbereiden duurt dan ook vier keer zo lang. We halen het beste in elkaar naar boven. Hij is droog, bij vlagen prettig gestoord, maar ook kritisch. Ik kan me geen betere partner in crime wensen; never a dull moment.

Wat zijn je lievelingsprogramma´s op Radio Aalsmeer?
Het Vrijdagavondcafé is fijn, lekker snel ook; hou ik van. Ook luister ik vaak naar Aalsmeer by Night omdat Meindert allerlei kanten op gaat wat muziek betreft en ik graag met hem mee wil. Meindert is trouwens onze vaste stand-in. Als Eric Spaargaren het Weekend Magazine doet ga ik daar ook wel voor zitten. Hij is iemand die veel initiatief neemt en toch ook kritisch durft te zijn naar het nieuws dat hij presenteert. Hij weet dat alles lekker losjes te brengen.

Hoe bereid je het programma voor?
Op zondag gaan Robert en ik naar ballroom dansles. Dat doen we al vanaf de vierde klas van het VWO. Dat is echt supertof. Voordat we naar dansles gaan bereiden we ons programma in detail voor. Dan zitten we naast elkaar op de bank, laptop op schoot, overleggen over de laptops heen en vullen elkaar aan.

Wie zijn je radiohelden?
André van Duin met de Dik voor Mekaarshow en zeker ook Gerard Ekdom. Die man weet zoveel, echt een wandelende muziek encyclopedie.  Ik hoop dat ik ooit 2% van zijn kennis zal krijgen.

Wat mis je bij Radio Aalsmeer?
Er mag echt wel meer Aalsmeerse muziek worden gedraaid. Er zijn onwijs veel Aalsmeerse muzikanten. Ze worden zo nu en dan gevonden, maar dat is dan volgens mij per ongeluk. Die moeten echt een podium krijgen op de radio. Jasper Schouten, de Red Maddies en Saskia van de Riverstones bijvoorbeeld.

Wat is je lievelingsliedje?
Shout van The Trammps. Mijn moeder heeft weinig met muziek (en dan heeft ze toch een man met een DJ-verleden en een enthousiaste amateur musicus als dochter). Als we op een feest zijn dan vraagt ze altijd dit lied aan om op te dansen. Het geeft me alle goede positieve associaties .

Link Radio Revue: https://www.facebook.com/RadioRevue

Tekst: Anna-Maria Mantel
Foto: Arjen Vos

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×