29 maart 2020

Marcel Sprenger

''Als ik straks 50 ben, dan zie je me nog steeds op een festival ’’

Naam: Marcel Sprenger
Programma: Zimmer Frei (de lekkerste en beste deep & tech-house en techno op zaterdag om de twee weken.)
Functie: dj
Doet: horeca medewerker, getrouwd en vader van twee zonen

Sfeer: Bij Thamar thuis op 1.5 meter afstand :-)

Wanneer ben je begonnen bij de radio?
Ik ben al sinds 2007 bij Radio Aalsmeer. Daar zijn we begonnen met het programma ‘De Speelkamer’. Dat was een programma met alleen maar House en Trance. Ik maakte het programma met nog 2 andere dj's. Samen zaten we in de housescene. Zo kwamen we ook vaak aan gasten voor ons programma.

Hoe kwam je terecht bij Radio Aalsmeer?
Als dj hadden we nooit het idee om radio te maken, maar de baas van een oude vriend van mij werkte toen bij Radio Aalsmeer. Er viel destijds een radioprogramma uit op vrijdagavond. Hij wist dat wij allemaal dj waren dus hij vroeg ons, zouden jullie radio willen maken? Wij dachten direct: we gaan het gewoon lekker doen en we zien wel waar het schip strand. Heel vroeger was het nog elke zaterdagavond van 23.00 tot 01.00, maar daar kreeg ik op den duur wel problemen mee. Ik kreeg namelijk veel boekingen op zaterdagavond. Doordat we beginnende dj’s waren in die scene moesten we het feest heel vaak openen. Toen kregen we de mogelijkheid om eerder te gaan starten, dus gingen we van 23.00 uur naar 21.00 uur. Dat kwam al veel beter uit. Daarna zijn we het een keer in de twee weken gaan doen. Op deze manier kon ik de hobby radio maken uitvoeren en kon ik ook bij mijn vrouw en kinderen zijn.

Eerst zaten we nog in de housescene. Daarna de trance en tegenwoordig doen we alleen nog maar de tech-house en de techno. Ik vind alles wat ik draai ook echt leuk. Nu zitten we in 2020 en ik zit er nog steeds, nu wel met iemand anders aan mijn zijde. Ik ben de dancescene nooit verlaten.

Waar komt die liefde voor house vandaan?
House is gewoon echt mijn ding. House stroomt door mijn bloedvaten. Ik ben er mee aangestoken rond 1986 en dat zit nog steeds in me. Zodoende ben ik ook naar feesten gegaan en groeide het alleen maar meer. Dat was ook de plek waar ik andere dj’s leerde kennen en waar ik een praatje mee maakte. Ik heb platenspelers aangeschaft en toen ben ik gaan draaien en ook dj geworden.

Zit de liefde voor house in de familie?
Nee, totaal niet eigenlijk. Ik had altijd al dat als ik een muziekstroming interessant vond, dan vond ik hem ook echt interessant. Ik was vroeger heel erg van de heavy metal en hardrock. Daarna kwam meer de hip hop en die gangsterrap. Toen hoorde ik de eerste house klanken, dat weet ik nog goed. Dat was in mijn skatebordtijd toen ik een jaar of 12 was en ik vond het direct gaaf tot op de dag van vandaag.

Wilde je vroeger ook al iets bij de radio doen?
Nee, totaal niet. Het was mijn insteek in het begin om radio als 'wapen' te gebruiken. We nodigden ook gasten uit. Dat waren zowel dj’s als organisaties. Wij vroegen dan aan een organisatie om zelf een dj mee te nemen. Wij draaiden dan het eerste uur en die gast-dj draaide dan het tweede uur. Dan zit je een op een met een organisatie waardoor je veel makkelijker kon praten met ze. Daardoor ben ik ook steeds meer gaan draaien en ook steeds radio blijven doen.

Radio werd op een gegeven moment geen 'wapen' meer voor het feit dat ik op feesten kon gaan draaien, maar het werd iets waarvan het leuk was om erbij te doen.

Kan je het moment nog herinneren toen je voor het eerst op de radio was?
Dat weet ik nog heel erg goed. Het was nog in de oude studio op de Stommeerweg. Toen zaten we daar en we sloegen allemaal dicht, want we dachten wat moeten we eigenlijk zeggen in een microfoon. De situatie was zo: de presentatoren stonden achter de microfoon en recht tegenover ons zat een raam. Daar achter zaten onze gasten. Toen heb ik bij mezelf gedacht: als ik Edwin Evers was wat zou ik dan zeggen. Ik ben gewoon begonnen met praten. Die gast met wie ik het programma maakte, vroeg zich af wat ik aan het doen was, want hij vond het zo gaaf! Vanaf dat moment was het ijs gebroken.

Wat heb je gedaan als dj?
Ik heb op veel feesten mogen draaien in Nederland en veel feesten in het buitenland. Netwerken heb ik ook heel veel gedaan. Ook heb ik meegedaan aan een dj contest. De Q-factor van Q-Dance. Daar kwam ik toen bij de laatste 8 terecht van alle dj's in Nederland. Ik ben helaas derde geworden, maar toch opende dat voor mij heel veel deuren. Heel veel grote namen die in de jury zaten, gingen met mij praten en nummers uitwisselen. Zo ben ik er helemaal ingerold.

Helaas moet ik ook zeggen dat ik een burn-out heb gehad. Ik ben nu voor 97% hersteld, maar ik ben twee jaar uit de scene geweest. Die scene gaat zo snel. Als je eruit bent, moet je weer heel veel gaan netwerken voordat je er weer bij bent. En om op mijn leeftijd nog alle feesten af te gaan, lijkt me niets. Hoe je het went of keert de volgende ochtend zullen mijn twee zoontjes om 7.00 uur gewoon naast m’n bed staan. Ik vind het draaien op feesten nu ook wel mooi geweest, vooralsnog! Die burn-out heb ik niet voor niets gehad. Voor nu houd ik mijn focus op radio.

Hoe valt radio en je eigen werk te combineren?
Bij mijn vorige werkgever viel het makkelijk te combineren, omdat ik dan in het weekend vrij was. Nu ga ik de horeca in dus moeten we gaan kijken hoe dat te passen en meten valt. Ik probeer mijn wisseldiensten wel zo in te plannen dat ik naar de radio kan. Ik wil nog steeds radio blijven maken, want ik vind dat gewoon heel erg leuk. Muziek is nog steeds alles voor me. Ik kan gewoon emotioneel worden van een hele goeie house plaat.

Ik denk als ik mezelf later bekijk dan zie ik mezelf als Johan de Vries alias House Opa. Dat is een oude man die nog naar feesten gaat en zelfs door de grote organisaties wordt uitgenodigd, mooi toch! Ik ben bang dat ik ook zo iemand wordt. Ik zei vroeger altijd al: ‘’Als ik straks 50 ben, dan zie je me nog steeds op een festival’’. En ik houd nog steeds goed vol!

Welke festivals ga je nog naar toe?
Ik ga niet naar veel festivals, maar af en toe probeer ik er wel eentje mee te pakken. Sowieso altijd naar Awakenings. En Wooferland vind ik een heel tof festival, want daar worden allemaal classics gedraaid. Daar ligt de leeftijd ook wat hoger. Dan hoor je alle oude meuk uit de jaren 90 en dat vind ik heerlijk!

Het is overigens niet zo dat ik alleen naar house luister. Ik vind opera en klassiek ook mooi. Als het maar goed is. Al zou je me altijd wakker kunnen maken voor house.

Welke taken voer jij allemaal voor jullie programma?
Ik doe het niet alleen. Ik doe het samen met Jancoen Borgman. Ik zit meer achter de knoppen en praat ook iets meer. Voor de rest doen we alles samen. We nemen de party agenda door en voor de rest draaien we plaatjes. We mixen alle plaatjes aan elkaar. Een keer in de zo veel tijd nodigen we een gast uit. Die gaan dan het tweede uur voor hun rekening nemen. Dat hebben we altijd zo gehouden en je merkt dat gasten die langskomen radio altijd leuk vinden. Mensen komen echt voor de muziek. De webcams die sinds kort hangen zijn ook een hele leuke bijeenkomst.

Hoe laten jullie het publiek kennis maken met jullie programma?
We merken dat onze programma’s veel teruggeluisterd worden. Dus we delen wel heel veel via onze sociale media kanalen. We posten dan vooral de mixen die we gaan doen. Wat je nog steeds heel erg merkt, is dat mensen denken: Radio Aalsmeer wie luistert daar nou naar? De meeste gaan toch allemaal naar Slam! of naar 538. Dat is best nog wel eens jammer, want ik weet dat er animo is voor deze genre. In de N201 zit de organisatie Nachtruis en daar hebben we best vaak mogen draaien. Het wordt bij onze show best vaak onderschat wat voor artiesten wij hebben.

 Luister je jezelf nog wel eens terug?
Ja, dat doe ik na iedere show. Dat doe ik vooral om te kijken of ik de volgende keer iets anders kan/moet doen. Ik luister het eerste uur alweer zodra ik in de auto stap. Het gaat zo snel dat het al online staat. De zondag luister ik het tweede uur. Die andere jongen neemt onze shows ook op. Dus we zijn er wel mee bezig. Ik let heel erg op mezelf, omdat ik meer aan het woord kom. Als ik ziek ben of ik heb een keer iets anders dan doet mijn collega het alleen! Ook dan zeg ik er af en toe wel eens iets van als hij iets niet goed doet.

Wat zijn de dingen die je vaak tegenkomt om te verbeteren?
De stopwoordjes blijven moeilijk. Dat hoor je tijdens zo'n terugluister moment heel erg goed.

Wat doe je als je gast er even niet meer uitkomt?
Ik heb een keer een MC gehad en die doen altijd aan freestylen. Dus ik dacht hier hebben we een goede aan, maar die zei helemaal niets. Hij sloeg helemaal dicht. Ik begon eigenlijk expres al met een open vraag zodat hij een beetje kon praten. Ik heb de woorden uit zijn mond moeten trekken. Ik had 5 tot 10 minuten uitgetrokken voor het interview, maar we kwamen net aan de 5 minuten. Ik heb daarna maar een plaatje aangezet.

Zo is het ook wel eens andersom. Dat wij dachten van dit wordt een moeilijk interview. En die schuif ging open en het begon een partij te ratelen dat we op een gegeven moment tegen hem moesten zeggen dat we nu echt gingen stoppen, want de muziek stond klaar. We houden interviews altijd nuchter dus we maken het zo makkelijk mogelijk voor onze gasten.

Wat zou je iemand mee willen geven die graag wilt presenteren?
Tref wel enige voorbereiding, zodat je weet wat je moet gaan zeggen tijdens een uitzending. Dat maakt het alleen maar makkelijker. Wees vooral jezelf. Ga niet iemand anders spelen op de radio die je privé niet bent.

Hoe denk je dat Radio Aalsmeer er over 10 jaar uit gaat zien?
Ik vraag me dan direct af of er nog wel radio is, want tien jaar is best wel een tijd. Als je ziet hoe snel het allemaal gaat met het internet! Ik denk dat radio wel zal blijven. Als ik naar Radio Aalsmeer kijk, dan zal dat wel blijven, want het is natuurlijk een dorp. En bij Radio Aalsmeer werken meer ouderen dan jongeren, maar de jongeren worden ook ouder en de muziekkeuze zal daarbij ook wijzigen. De programma’s zullen altijd wel blijven. Alleen weet ik niet of dat in de setting is als dat die nu is.

Wij hebben een hele tijd geleden een oproep gedaan of er slaapkamer dj’s zijn, beginnende dj's die een mix-tape hebben liggen. En daar kwam helemaal niemand voor. Dus ik vraag me wel af of de jongeren van nu wel weten wat Radio Aalsmeer uitzendt. Het stond in de kranten en op de website. Dat is eigenlijk best wel jammer, want er zijn best wel goede programma’s bij Radio Aalsmeer. Ook voor de jongeren. Je heb wel een ding tegen en dat is dat we een regionale zender zijn. Iedereen weet 538, Slam! enzovoort wel te vinden. En die hebben dan wel een app, maar wij hebben een website waar we op te vinden zijn. En die website is echt super goed. Daar zal menig radiostation jaloers op zijn. Het werkt allemaal heel erg goed. Dus alles is er wel, nu alleen de luisteraars nog.

Radio Aalsmeer zal er gewoon nog zijn, radio zal altijd blijven. Alleen de setting zal veranderen.

Heb je zelf nog iets wat je zou willen vertellen?
Radio Aalsmeer is voor een regionale zender best wel professioneel. In die zin dat ze qua uitzendingen en werkomgeving goed in elkaar zitten. Eigenlijk zouden meer mensen (landelijk gezien) naar Radio Aalsmeer moeten luisteren. En dan met name naar de zaterdagavond natuurlijk.

Tekst en foto: Thamar van den Bergen

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×