7 december 2015

Meindert van der Zwaard

'Samen zijn we Radio Aalsmeer...'

Naam:  Meindert van der Zwaard
Programma:  'Aalsmeer by Night' op donderdagavond
Feel good radio. Eigenlijk alle soorten muziek, maar wel in bepaalde verhoudingen. Een gezellig muziekprogramma met o.a. ‘De reclameplaat’, ‘De Nederlandse Top 10’, ‘Oud & Nieuw’ en natuurlijk ‘De Tandenpoetsplaat’! Het laatste half uur ‘Aalsmeer Easy’... lekker rustige muziek tot middernacht.
Functie: Programmamaker bij Radio Aalsmeer.
Werk: Grafisch vormgever bij Drukkerij Noordhoek en Allround DJ bij Drive In Disco's op locatie.

Sfeer: Kat op wacht bij de deur. Pepernoten en gezelligheid. Prachtige CD-collectie en veel liefde voor muziek.  

Hoe begon je bij Radio Aalsmeer?
Dat is ongeveer twee jaar geleden. Ik ging met mijn nichtje mee naar de studio. Ze had al haar eigen programma op donderdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur. Daar ontmoette ik Jan Peterse en ik raakte met hem in gesprek.
Jan was programmaleider, zorgde er voor dat de studio op tijd open was. Jan zorgde toen eigenlijk voor alles bij Radio Aalsmeer. Ik bleef wat hangen en zag dat het uur erna een non-stop muziekprogramma was, samengesteld door Kees Regter. Ik heb toen heel brutaal aan Jan en Kees gevraagd "Mag ik een keer dat uur samenstellen?" Zij zeiden: "Ga je gang." Dat mocht dus!

Een week later was ik er weer en ik vroeg: "Vind je het goed dat ik tussendoor de plaatjes aan- en afkondig?" De werking van alle knoppen en schuiven werd uitgelegd en daar ging ik! Nee, ik vond het niet moeilijk. Op mijn zolderkamer was ik vroeger als 14-15 jarige jongen ook aan het plaatjes aankondigen vanachter mijn discomeubel met platenspelers, mengpaneel en cassettedecks, en een heuse spiegelbol aan het plafond. Je zat dan toch maar wat in de ruimte te lullen hé? Nu luisteren er toch mensen naar.

Ik heb toen aan Kees Regter gevraagd of hij het niet erg vond dat ik 'zomaar' het programma min of meer overnam. Hij vond het goed en na drie weken liet hij mij alleen m'n gang gaan. Hij zag dat het goed ging.

Hoe is Aalsmeer by Night?
Sinds 14 maanden is dat nu mijn programma. Rinus van Itterzon zocht een opvolger. Ik zag het meteen zitten. Aalsmeer in het donker… tussen 22.00 uur en middernacht.
Wie er luisteren? Ik heb er wel een idee bij. Mensen komen rond die tijd misschien net thuis ergens vandaan. Ze ploffen neer op de bank, hebben geen zin in tv, maar in goede muziek en nog wat gezelligheid. Rinus zei bij de overdracht tegen me: "Het is leuk om het laatste half uurtje rustige muziek te draaien”. Dat noem ik inmiddels 'Aalsmeer Easy'. Mijn eerste 'Aalsmeer by Night'-uitzending was samen met Rinus. Daarna ging ik in mijn eentje verder.
De huidige studio is erg mooi. Je zit daar mooi zichtbaar in de etalage, mensen zien wat je doet, midden in de reuring van de Studio's Aalsmeer.

Ik gebruik mijn eigen muziekcomputer. Mijn harde schijf bevat 180.000 muziektitels. Daarom is mijn programma zoals ik het hebben wil. Ik heb nauwelijks een playlist. Het zijn platen die in mij opkomen. Op gevoel. Soms weet ik een halve minuut voordat de plaat afgelopen is nog niet wat de volgende wordt. Het lukt me altijd om snel een goede aansluiter te vinden. Zo'n twintig jaar geleden ben ik begonnen met het digitaliseren van mijn vinyl- en CD-collectie. Ja, ik ben echt een verzamelaar van muziek. Als ik een leuk plaatje op de radio hoor, vraag ik me altijd af of ik 'm al heb. Bij twijfel moet ik dat altijd even nazoeken. Vaak heb ik het betreffende liedje natuurlijk al lang!

Kan je zonder radio?
Uhm... niet zonder radio luisteren. Wel zonder radio maken. Op zich haal ik mijn voldoening ook uit het draaien met de Drive In Disco. Radio maken is een leuke aanvulling waar ik ook mijn ei in kwijt kan. Met de Drive In Disco ben ik wel directer in contact met mijn publiek. Ik kan meteen waarnemen hoe ze reageren op de muziek die ik voor ze draai. Draaien op een feestje is veel arbeidsintensiever. Radio is anders. Je merkt niet of iemand de radio nu aan of uit heeft.

Wat is je radioblunder?
Heb ik niet. Als er iets fout gaat dan benoem ik het, praat ik erover. Ik heb gelukkig enige zelfspot in mij. Dan lach ik mijzelf uit en ga ik weer verder.

Wat is de verantwoordelijkheid van een radiomaker?
Als programmamaker zorg je er voor dat je programma als enkel puzzelstukje een geheel wordt met de rest van de programmeringspuzzel. Samen zijn we Radio Aalsmeer.

Wat is je lievelingsprogramma op Radio Aalsmeer?
Ik luister veel na afloop terug via Uitzending Gemist op de website van Radio Aalsmeer. Een goede service waardoor je meer programma's kunt beluisteren op een tijdstip dat het jou het beste uitkomt. Ook handig omdat je meteen kan doorspoelen als er teveel geouwehoerd wordt. Of als ik een plaat niet leuk vindt.

Ik luister graag naar Robin Schouten met zijn 'Friday Zone' op vrijdagavond. Zeker ook vanwege zijn muzieksmaak. Ook luister ik graag Ron Leegwater met z'n 'Vrijdagavondcafé'. Altijd gezelligheid en leuke interviewtjes. Over Aalsmeerse activiteiten en actualiteiten en zo.

Het meest luister ik op woensdagavond naar 'Radio Revue' van Lianda van der Schilden en Robert Arendse. Hun programma barst van de energie. Je merkt dat ze er veel werk van maken. Voor hun popquiz moet je toch elke week weer vragen en antwoorden bedenken. Dat is enorm veel werk. Daar heb ik veel bewondering voor. Ook steken ze veel tijd in het uitwerken van andere vaste onderdelen in hun programma. Ze zijn echt aan elkaar gewaagd. Humor, droog en heel gezellig. Lianda en Robert hebben beide een goede radiostem. Die twee zouden een uur extra moeten krijgen.

Wie zijn je radiohelden?
Ik heb grote bewondering voor Wessel van Diepen op 538. Het lijkt allemaal zo makkelijk te gaan bij hem. Daar luister ik graag naar. En ik hou van de droge humor van Edwin Evers op 538 en Rob van Someren op Radio 10. Vroeger waren het Curry & Van Inkel. Ze waren toen de belhamels van de radio. Mijn idool is nog steeds Ben Liebrand. Hij was DE mastermixer in de jaren 80 en 90. Ik heb nog rijen met cassettebandjes vol. Hij was en is nog steeds erg goed.

Vroeger luisterde ik qua zenders vaak naar Music Radio Aalsmeer, de illegale voorganger van Radio Aalsmeer. Ook luisterde ik naar Decibel en Radio 1-0-8 uit Amsterdam. Ik hield wel van hun muziekstijl.
Tegenwoordig hop ik van de ene zender naar de andere. Het voordeel van voorprogrammeren. Als ik een goed nummer hoor blijf ik hangen. Bevalt een nummer me minder, dan zit ik zo op een volgende zender.

Wat mis je bij Radio Aalsmeer?
Misschien toch de onderlinge cohesie. Je kent de collega-presentatoren en DJ's van voor en na je eigen programma wel, maar als je bedenkt dat er ruim zeventig vrijwilligers bij Radio Aalsmeer rondlopen, kom je er maar relatief weinig tegen.

Wat is je lievelingsliedje?
Altijd lastig. Elke dag een andere. Als ik echt iets moet noemen, kom ik vandaag met het werk van Rick Astley eind jaren 80. Zijn producers Stock, Aitken & Waterman hadden in die tijd een bepaald soort sound uitgevonden die moeiteloos ook voor o.a. Mel & Kim, Bananarama en Kylie Minogue gebruikt werd. Als ik dat herkenbare geluid terug hoor wordt ik altijd vrolijk.

Tekst: Anna Maria Mantel
Foto: Arjen Vos (Aalsmeer Vandaag)

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×