6 juni 2016

Rinus van Itterzon

'Ik zat met schapen, geiten en kippen in de studio...'

Naam:  Rinus van Itterzon
Programma: De Top 10 van...’, ‘That's life’ en 'Stamtafel Aalsmeer'
Functie: presentator, technicus
Beroep: virtuele marktplaats bij Waterdrinker Aalsmeer

Sfeer: redactieruimte, koffie uit kartonnen beker met opschrift 'I am hot',  buiten donder en bliksem.

Waarom maak je radio?
Omdat ik het vooral ongelofelijk leuk vind om informatie uit mensen te halen die ze eigenlijk niet willen vertellen. Het gaat om luisteren naar je gasten én je gasten het gevoel geven dat ze de belangrijkste mensen zijn die er zijn. Ik ben in al mijn gasten geïnteresseerd. Nee, ik ben never nooit zenuwachtig geweest. Zenuwen bestaan niet. Zenuwen komen alleen maar als je iets veel groter maakt als het is. Simpel.

Hoe begon je bij Radio Aalsmeer?
Dat is de mooiste die je bedenken kan. Ik zat bij de sjoelvereniging Aalsmeer. Ik werd gevraagd verslag te doen van de sjoelavond. Ik dacht 'Zijn jullie wel goed bij jullie hoofd? Dat is helemaal geen sport!' Het was Radio Aalsmeer-man Jan Peterse die het mij vroeg. 'Nou prima, als jullie dat willen, dan ga ik dat wel doen'. Jan Peterse en Jan van Grieken hadden natuurlijk toen de opzet me te betrekken bij de radio. Dus ik ging naar het programma 'Sportivi-tijd' en moest een paar sjoelstenen meenemen. Het was overdag en zomertijd.

Ik ben bij die twee jongens gaan zitten en drie weken later zat ik zelf alleen achter de microfoon. Ik vond het waanzinnig! Ik keek wel tegen die twee op. Toen dacht ik: 'Dat is best wel gaaf, tussen die twee grote mannen.' Het is voor mij allemaal zo waanzinnig leuk om te doen.

De oude studio
Dat was nog bij de Weteringsstraat. Ik had een hele andere gedachte bij de studio. Het viel eigenlijk best mee. Het was toen drie keer niets. Heel anders dan ik had verwacht. Het lijkt als luisteraar heel groots, maar dat is het niet. Dat is ook het leuke van radio. Wat mij opviel was de geluidsdichte ruimte. Ja, er was zeker een goede sfeer daar. Je had een vrije keus, er werden ideeën opgegooid.

We hadden toentertijd drie uur sport! Dat deed ik met Ria Lievaart. Die waren echt hilarisch. Daar gebeurden dingen...Ria was de enige vrouw in de sport. Ria wist altijd precies de juiste mensen te vinden. Ik was toen een jaar of tweeëndertig denk ik. Ik zou het niet weten. De sfeer was wel heel goed. Iedereen had veel voor elkaar over. Er was een groot wij-gevoel!

Uitzending dodenherdenking 1995
Dit jaar zond Radio Aalsmeer op 4 mei een oude radio uitzending uit van 1 mei 1995. Het was opgenomen op het jachthaven het Geluk op de Uiterweg. Het waren interviews en gesprekken over Sport in Aalsmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Achteraf heb je een brok geschiedenis van heb ik jou daar! Al die mensen zijn er niet meer. Ik was zo trots toen ik dit programma deze 4 mei terug hoorde. Sport in oorlogstijd...je hebt het over een piepstemmetje! Toen vond ik mijzelf echt een broekie. Zo mooi om terug te horen. Ik heb nog nooit van zo lang naar Radio Aalsmeer geluisterd.

Hier moet ik Ria echt alle credits voor geven. Ik heb nog nooit van zijn levensdagen één programma voorbereid. Je moet er gewoon voor zorgen dat je je boeltje voor elkaar hebt.

Hoe werd je technicus?
Frank Logger hielp me toen. Hij zit nu bij Rick FM in Uithoorn. Dat is een techneut die ze morgen terug moeten halen. Hij denkt niet in problemen, maar in oplossingen. Fijne jongen, rustig ook. Ik ben eens gaan kijken, vragen stellen. Frank zei: 'Ga maar zitten, doe het maar na'. Techniek is leuk om te doen. Jij hebt controle over de uitzending'.

Wat ik ook nog even kwijt wil: over Lennart Bader. Bestuurslid, technicus en radiomaker van ‘Superzaterdag’ en ‘Secret Stereo’. Laten we met zijn allen even wel wezen, Omdat we Lennart hebben, hebben we Radio Aalsmeer. Waanzinnige gozer. Altijd optimistisch en nooit te beroerd om te helpen.

Welke radioprogramma heb je gedaan bij Radio Aalsmeer?
‘Aalsmeer by Night’ heb ik twee jaar gedaan, Ik had live muziek, leuke gekke items bv. 'Muziek om langzaam je bed in te glijden'... maar dan op zijn Aalsmeers: glaaaien. De artiesten trokken we dan uit het Crown vandaan. Donna Lynton bijvoorbeeld. Ik ben niet zo van muziekprogramma's. Ik ben vooral geïnteresseerd in mensen en wat mensen doen. Nu doet Meindert van der Zwaard het programma.

Ook deed ik een tijd kinderprogramma 'Nou en!?' Om negen uur op de zaterdagochtend. Dat is echt het moeilijkste programma dat er is. Ooit zat ik met twee schapen, twee kippen en een paar geiten in de studio! Ik wel! Ze hadden het bij de kinderboerderij verkeerd begrepen. Hilarische uitzending. Gelukkig liep er één met stoffer en blik rond. Door die veilingtijden van mij ben ik altijd om 5 uur wakker. Ik werk om te leven en ik leef niet om te werken. Dus vroeger was een kinderprogramma op de zaterdagmorgen helemaal niet vroeg voor mij.

Wat was je mooiste liveuitzending?
Ik zeg gelijk 17 mei 1995. Toen was Aalsmeerse handbalvereniging Thrifty voor het eerst sinds jaren Nederlands Kampioen. Samen met Jan Peterse heb ik toen het verslag gedaan. Urenlang en niet neutraal. Evert ten Napel naast ons moest het voor de NOS doen. We waren zó goed en fanatiek. Op een gegeven ogenblik stopte Evert er gewoon mee en kon hij alleen maar naar ons luisteren.
Jan Peterse had echt een ongelofelijke kennis van alle sporten die er zijn. De rust ook die hij uitstraalde. Hij kon je het gevoel geven dat je het ontzettend goed deed. En dan achteraf kon hij een hutje kritiek over je heen kiepen. Wel altijd opbouwend en positief en daar deed je wat mee en dan ging je weer verder. Een hele speciale man.

Wat is 'De Top 10 van...'?
Ik doe het als enigste man met drie vrouwen. Hoe stoer is dat? Het idee was van Laurens van Kessel. Gasten komen in de studio en we draaien hun favoriete top 10 en praten over hun werk en leven. Zo'n top 10 laat heel veel van jezelf zien. Veel mensen denken dat ze mij kennen maar dat is niet waar.

Mijn dochter is ook bij Radio Aalsmeer. Ik heb haar erin geluisd. Talitha ging soms mee naar het kinderprogramma 'Nou en!?’ Nu doet ze techniek bij de radio. Ik vroeg: "Denk je dat je het kan?' Ja, die tante maak je niets wijs. Waar ze het leren vandaan heeft weet ik niet, maar niet van mij. Het is toch een soort van trots dat ze dit ook doet.

Wat is goede radio?
Dat je op het moment dat je het aanzet erdoor gepakt wordt en het je niet meer loslaat.

Wat luister je vaak op Radio Aalsmeer?
Ik luister heel graag naar Cock Bareuh tussen 5 en 7 op de zaterdag. Cock ís radio. Daar zeg ik verder niets bij. Tegenwoordig luister ik ook graag naar ‘Sem op Zaterdag’ met zijn uitgelichte artiesten. Hij doet dat zo leuk. Zijn laatste uitzending met Aznavour heb ik twee keer teruggeluisterd.

Dan ben ik zelf supertrots op Lianda. En waarom? Omdat ik haar zelf heb binnengehaald. Ze doet het gewoon heel goed en het is ook een lekker wijf. Ik heb haar horen zingen in de Beach en ze kwam toen bij mij bij 'Aalsmeer by Night' in de uitzending en is blijven hangen. Ik zei ook tegen Jan Peterse toen: Je gaat nu gewoon plaats maken voor haar. Haar programma is 'Radio Revue'.

Kim Maarse en Erik Spaargaren vind ik ook een heerlijk stel. Superspontaan. Ze gaan er wel staan. Ze doen het wel en maken er een mooi programma van. Blij dat er weer nieuwe talenten zijn. Ik heb vorig jaar zo genoten van Kim en Erik bij het ‘Weekend Magazine’. Ze komen bij de Hibra zo'n live radio programma doen. Ik heb het teruggeluisterd. Ze weten nergens wat van en als ze een interview afnemen dan luísteren ze echt naar de mensen. Het klopte best wel.

Mijn landelijke radiofavorieten wil je weten? Op mijn werk is de radio vaak op de achtergrond. Veronica is heel lekker. En natuurlijk Edwin Evers. Dat is een ongelofelijk 'gemaakt' programma en toch is het net alsof het spontaan is.

Wat is je lievelingsliedje?
"Mag ik dan bij jou?" van Claudia de Breij. Engelstalig dan is het Out of Love van Toto. Waarom? Dat is het gevoel. Muziek is voor mij ontspanning. Niets meer en niets minder. Sommige muziekstukken zijn zo rakend van tekst en gevoel.

Tekst: Anna-Maria Mantel
Foto: Arjen Vos

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×