9 mei 2020

Talitha van Itterzon

´Hij vindt het heel tof dat hij dit met mij kan doen´

Naam: Talitha van Itterzon
Programma: De Top 10 van...  (een ontspannen muziekprogramma waarin de muziekkeuze van één gast centraal staat.)
Functie: Techniek
Is: 28 jaar en werkzaam op een accountkantoor, woonachtig in Uithoorn, volgt een masterstudie op haar vakgebied en danst twee keer in de week.

Sfeer: Een gezellig gesprek via Skype

Hoe ben je met Radio Aalsmeer in aanraking gekomen?
Inmiddels zit ik 4 jaar bij de radio en dat doe ik samen met mijn vader. Ik zeg 4 jaar, maar eigenlijk kom ik al sinds kleins af aan bij Radio Aalsmeer. Ik ging vroeger altijd mee naar mijn vader zijn programma’s.

Wilde je vroeger ook al iets bij de radio doen?
Het is echt met de paplepel ingegoten. Mijn vader deed het altijd al. Hij had het kinderprogramma ‘Nou En!?’ en toen ik wat ouder was, een jaar of zestien, deed hij op donderdagavond ‘Aalsmeer By Night’. Daar ging ik op donderdagavond eigenlijk altijd mee naar toe, al was het maar voor een uurtje. En vaak was het zo, dan liep hij wel eens weg en dan zei hij: ‘Succes hé Talith je gaat het redden met de techniek’! . Zo is het eigenlijk een beetje ontstaan.

En toen zat je ineens zelf bij de radio?!
Mijn vader is 5 jaar geleden begonnen met ‘De Top 10 van…’ daarna heeft hij mij erbij gevraagd voor de techniek. Ook, omdat we dat met een groepje deden van vier personen. En om elke week zelf gasten te zoeken en dingen voor te bereiden was lastig. Toen hebben we gezegd: we wisselen het af. Ik begon met een keer in de twee weken techniek, inmiddels doe ik het nu elke week samen met mijn vader.

Hoe valt radio en je eigen werk te combineren?
Het valt gelukkig wel te combineren. Het radioprogramma is op maandagavond van 20.00 – 21.00 uur dus we bereiden in het weekend vaak al voor. De gasten moeten eigenlijk het meeste voorbereiden en wij moeten af en toe de juiste vragen stellen. Wij vinden het juist leuk om het spontaan te houden en af en toe te freestylen. Zo krijg je de meest eerlijke antwoorden. In dat opzicht is het prima te doen, dansen is op andere avonden en met de studie is het af en toe even schipperen, soms even druk, maar het lukt wel. Het is gewoon leuk dat je dit met je vader kan doen. Het is iets heel speciaals.

Weet je ook hoe je vader het vindt?
Hij vindt het heel bijzonder. Hij vindt het heel tof dat hij dit met mij kan doen, omdat ik van kleins af aan daar al kom. Ik heb er altijd al interesse in gehad. Hij vond het ook altijd heel leuk dat ik op donderdagavond mee ging. Ik denk als je het aan hem zou vragen hij alleen maar zegt: ‘’super leuk om het samen met mijn dochter te doen’’.

Kan je het moment nog herinneren toen je voor het eerst op de radio was?
Ja, toevallig heb ik het daar laatst over gehad. Dat was eigenlijk toen ik voor de eerste keer live op de radio was. Toen was ik denk een jaar of 7. Dat was bij mijn vader in het kinderprogramma op zaterdagochtend. En omdat ik altijd mee ging, vond hij het leuk als ik ook wel eens een stukje ging voorlezen of een nieuwsberichtje las. De eerste keer dat ik live op de radio ging, moest ik iets vertellen over een tentoonstelling in het Amsterdamse Bos-theater. Ik moest een moeilijk woord uitspreken en ik denk dat mijn vader dat expres gedaan had. Ik krijg het woord nog steeds niet goed uit mijn mond. Het woord was: hottentottententententoonstelling. Ik moest dat als 7-jarige op de radio gaan vertellen. En dat sta je stijf van de zenuwen. Het kwam er niet heel vloeiend uit.

Heb je nog beelden van jezelf dat je dat toen aan het doen was?
Nee, dat is wel jammer. We hebben eigenlijk nooit gekeken of we het terug konden halen of op konden nemen. In die tijd was je nog niet heel erg met beeld bezig. Ik denk niet dat het nog terug te vinden is.

Wat vind je het leuker: techniek of presenteren?
Dat vind ik een moeilijk een vraag. Ik denk als ik zou moeten kiezen ik toch wel voor de techniek zou kiezen, omdat ik dat toch wel het leukst vind. Ik vind het een uitdaging om alles soepel te laten verlopen qua muziek. In ons programma vertelt de gast een verhaal. Vaak is het zo dat als de gast aan de beurt is je goed moet timen wanneer je de muziek in moet starten. Dus dat is wel een uitdaging om dat goed en vlekkeloos te laten verlopen. Het is ook vaak zo dat gasten gewoon 10 minuten van te tevoren een lijstje inleveren en zeggen: "Zoek het maar op". Het komt altijd goed en we weten het altijd wel te vinden. We geven wel altijd mee aan de gasten als ze echt moeilijke nummers hebben om het zelf mee te nemen.

Hoe heb je de techniek onder de knie gekregen?
Dat is gaandeweg erin geslopen. Als je heel vaak met je vader mee gaat, kijk je het een soort van af. Bij het programma 'Aalsmeer By Night' zei mijn vader bijvoorbeeld: "Ga maar zitten en doe het maar". Hij was er dan wel altijd bij, het is niet zo dat hij weg liep en dacht zoek het maar uit. Hij vertelde mij altijd hoe het werkte en hoe de dingen wel en niet moesten. Het is er echt ingegroeid, ik heb geen cursus gevolgd. Ik weet nu als er nieuwe technici komen, zij wel een cursus krijgen, maar ik heb dat nooit gedaan.

De gasten die jullie in jullie show hebben, hoe regel je die?
Wij vragen die mensen altijd zelf. Wij hebben ook wel eens dat we een oproep plaatsen op onze Facebookpagina. Eigenlijk als je kijkt naar het programma dan zijn mijn vader en ik degene die het langst het programma doen, maar we hebben altijd mede presentatoren gehad. Doordat die wisselden, waren er altijd gasten waarvan we zeiden ”die is leuk of die willen we vragen”’. Zo regelde iedereen zijn eigen mensen.

Op welke basis kiezen jullie je mensen?
In het begin hadden we bedacht om de 'bekende Aalsmeerders’ te vragen, maar toen kwamen we er snel achter dat iemand ook een goed verhaal moet hebben. Dus het moet niet zo zijn dat iemand 10 nummers geeft en bij elk nummer zegt; het is gewoon een lekker nummer. Dat is niet de insteek van het programma. Maar inmiddels hebben we hele gevarieerde gasten gehad. Iedereen die het leuk vindt, kan bij ons in het programma komen, zolang je van jezelf weet dat je iets kan vertellen.

Hoe is het idee tot dit programma tot stand gekomen?
Laurens van Kessel, ex-collega van mij, die had een idee. Die wilde zoiets doen op de radio. Die heeft bedacht hoe leuk het zou zijn als je iemand leert kennen aan de hand van zijn/haar muziekkeuze. Dat heeft hij samen met mijn vader beetje uitgewerkt. Zij zijn samen nar het bestuur gegaan of zij het ook een goed idee vonden. Toen is het goed gekeurd. Waar het precies vandaan komt weet ik niet, maar zo is het wel begonnen.

Zou je ooit alleen een programma willen maken?
Nee, ik vind juist samen met iemand een programma maken heel leuk. Vooral omdat het gezellig is, maar ik denk niet dat ik nu ervaren genoeg ben om alleen een programma te dragen. Dat zal ik ook nooit zomaar doen. Een uurtje in mijn eentje een programma maken, zie ik niet voor me. Als het ooit gevraagd zou worden of ik met iemand anders een programma zou willen maken en daar de techniek voor zou doen dan is dat prima.

Luister je jezelf nog wel eens terug?
Ik heb het in het begin nog wel gedaan, maar ik vind het heel gênant. Ik kan er niet zo goed naar luisteren, mijn vader heeft zeker altijd wel feedback gegeven. Ik ben nu bijna 29, hij zit al zo lang bij de radio. Hij weet wel wat ik beter wel en niet kan zeggen. Zo gaf hij aan dat ik op stopwoordjes moest letten en bepaalde dingen zoals: een liedje is een nummer en geen nummertje, dat soort dingen. Het moet  professioneel overkomen op de radio. Door die feedback ben ik een of twee keer mezelf terug gaan luisteren. Ik doe het niet standaard na elke show. Meestal ook omdat mijn vader direct zegt wat ik de volgende keer anders kan doen. Hij hoort heel snel of ik rustiger moet praten. Zijn feedback is altijd heel fijn.

Luister je wel eens naar programma’s van anderen?
Ja, ik luister naar "Radio Revue" (programma van Lianda van der Schilden en Robert Arendse) dat vind ik altijd heel leuk. Vaak luisteren we op maandag het programma voor ons heel vaak. Dat is "Door de "Mangel (programma van Elbert Huijts, Mylène Huijts en Edgar van Hazendonk). Soms ook wel eens in het weekend "Weekend Magazine" (programma van Jan van Veen) dat vind ik een fijn programma om naar te luisteren. Verder luister ik niet echt specifiek naar een programma. Als ik het aan zet en het klinkt leuk dan blijf ik hangen.

Heb je Radio Aalsmeer ook wel eens zelf aan staan?
Meestal heb ik andere radio aan staan, maar ik moet wel zeggen, soms heb ik het wel eens op de tv aan staan. Dan vind ik het wel leuk om naar te luisteren. Ook thuis luister ik wel eens.

Hoe denk je dat Radio Aalsmeer er over 10 jaar uit gaat zien?
Ik denk wel dat Radio Aalsmeer nog bestaat. Al vraag ik me af in wat voor vorm. Misschien niet in de huidige studio, maar digitaal. Misschien ook wel met video wat we nu ook hebben met webcam. De lokale omroep blijft ook wel bestaan. Ik denk  dat het wel in een andere vorm is dan nu en dat de programmering met de tijd mee zal gaan. De programma’s die we nu hebben, zullen er dan misschien niet meer zijn.

Ik hoop door middel van de radioschool dat de jongere generatie aangespoord wordt om radio te gaan maken. Ik geloof dat het daarbij ook gaat om een kwestie van durven. Je moet durven spreken op de radio en heel veel mensen vinden dat toch spannend.

Zijn er nog dingen wat je zelf zou willen vertellen?
Nee, ik denk dat de radio lekker zo door moet gaan waar ze nu mee bezig zijn. Ik weet dat het een mooi platform is, een heel mooi medium waar mooie programma’s worden gemaakt. Hopelijk houden we dat nog heel wat jaren vol.

Tekst: Thamar van den Bergen
Foto: Talitha van Itterzon

Studio
Studio's Aalsmeer
Van Cleeffkade 15
1431 BA Aalsmeer

Telefoon
0297 - 325858
E-mail
info@radioaalsmeer.nl

×